Italijani odbrojavaju sate do popuštanja mera i delimičnog povratka slobode 1Foto: Beta/AP

Italijani odbrojavaju sate do stupanja na snagu ublaženih mera koje će im bar delimično vratiti slobodu posle dva meseca potpune blokade tokom pandemije.

Sutra se otvaraju parkovi i igrališta i izletišta za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom, ali ljudi će morati da se međusobno drže na udaljenosti od bar jednog metra.

Italijani su već danas napolju, šetaju i ćaskaju, većina s maskama preko nosa i usta.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su građane da se pridržavaju i drugih mera lične sanitarne zaštite, a premijer Đuzepe Konte upozorio da će ponovo uvesti restriktivne mere ako stopa zaraze počne da raste.

U restoranima i kafeima moći će da se kupuju hrana i piće ali samo „za poneti“.

„Kafa za poneti“ nije nikada postala popularna u Italiji, jer je tamo ispijanje male espreso kafe za šankom društvena tradicija.

Opozicioni političari su gnevno kritikovali ograničeno i komplikovano ublažavanje mera, posebno to što se određuje koga građani mogu od ponedeljka da posećuju: samo rođake svog supružnika, a decu samo ako su im nećaci, i nijednu drugu.

Džogeri ne moraju da koriste zaštitnu masku, ali čim prestanu da trče, moraju da je stave.

Premijer Konte u intervjuu dnevnom listu „La Stampa“ priznao da ima „razočaranja“ u privredi jer mnoga preduzeća moraju ostati zatvorena do 18. maja ili i posle tog datuma.

Među nekoliko izuzetaka su prodavnice dečije odeće i obuće.

Sada su dopuštene i sahrane, tako da ceremonija bude skraćena, s najviše 15 prisutnih koji moraju imati maske preko nosa i usta.

U tramvajima u Milanu su označena sedišta koja se ne smeju koristiti da bi rastojanje medju putnicima bilo koliko je propisano.

Preduzeća javnog gradskog saobraćaja u Italiji koja su ionako hronično patila zbog besparice, sada mole za pomoć centralne vlasti da bi mogle da plate dodatni broj vozača i vozila potreban da bi, poštujući sanitarna pravila bezbednog rastojanja među putnicima, uspele da obave svakodnevni posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.