Mjanmar protestiFoto: EPA-EFE/STRINGER

Specijalna izaslanica UN-a za Mjanmar Noelin Hejzer (Noeleen Heyzer) rekla je da je nasilje pojačano otkako je vojska preuzela vlast pre tačno godinu dana, što je izazvalo pokret otpora u zemlji, a sve strane su učvrstile svoje stavove o „upotrebi nasilja kao rešenja“.

Ona je u ponedeljak, na virtuelnoj konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, rekla da je situacija u Mjanmaru sve nestabilnija i da su vojne operacije, uključujući artiljerijske i vazdušne napade, uemereni na civile.

Navela je da je oko 1.500 civila ubijeno u protekloj godini, a broj interno raseljenih porastao sa više od 320.000 na kraju 2021. na preko 400.000.

Hejzer, koja je na funkciju specijalne izaslanice UN postavljena pre šest nedelja, rekla je da skoro polovina stanovništva Mjanmara sada živi u siromaštvu i da je procenjeno da je za više od 14,4 miliona ljudi potrebna humanitarna pomoć i zaštita.

Vojska je 1. februara prošle godine pučem preuzela vlast nakon izbora na kojima je stranka Aung San Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju, osvojila veliku većinu, a koje je vojna hunta proglasila nevažećim. Od puča u zemlji vlada represija nad protivnicima vojne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.