Firma iz Darmštata, osnovana 1668, danas ima 52.000 zaposlenih koji, kako ponosno ističe njen menadžment, rade na novim otkrićima u zdravstvenoj zaštiti i prirodnim naukama u 66 zemalja, uključujući i Srbiju. Povodom jubileja, Merk je minule nedelje u svom rodnom gradu održao prvu naučnu konferenciju Curious 2018 (Radoznali 2018) i najavio ustanovljavanje nagrade u iznosu od milion evra za istraživačka dostignuća, odnosno inovacije u oblastima zdravlja, ishrane i energije.

Merk je postavio ambiciozan cilj da tu nagradu dodeljuje u narednih 35 godina. U tom smislu, prave se poređenja sa Nobelovom nagradom koja iznosi devet miliona švedskih kruna, odnosno oko 870.000 evra. „Ovom nagradom želimo da promovišemo nauku koja probija granice, kao i inovativni razvoj ključnih proizvoda tehnologije na dobrobit čovečanstva“, rekao je direktor Merka Štefan Ošman. Prijave za nagradu za 2019. su krenule, a svake godine biće postavljena nova tema istraživanja. Sada su pozvani naučnici koji rade na inovacijama koje bi mogle da nas zaštite od novonastajućih virusa.

„U Merku veruju da je nauka snaga dobroga. Nikada nije bilo uzbudljivije vreme za istraživanja s obzirom na razvoj veštačke inteligencije, mašinskog učenja, velikih podataka, inteligentnih materijala… Digitalizacija menja sve“, istakao je Ošman na otvaranju konferencije u Darmštatu. On je, međutim, ukazao da vodeće tehnološke kompanije, poput Merka, nikada ne treba da gube osećaj etike i odgovornosti. „Nikada ne treba da pretpostavimo da nauka i tehnologija po automatizmu služe društvu“, kazao je Ošman.

Frank Štangenberg-Haverkamp, predsednik Odbora staratelja kompanije, naglasio je da je prošle godine u istraživanja i razvoj uloženo 2,1 milijardu evra. On je na otvaranju konferencije posebno istakao striktnu podelu nadležnosti između operacionalnog menadžmenta i porodice vlasnika, potomaka Fridriha Jakoba Merka (1621-1678).

Iako je najpoznatiji po angažmanu u farmaceutskim istraživanjima, Merk se svojim poslovanjem u prirodnim naukama, kao snabdevač, snažno povezao s biohemijskim istraživanjima u preduzećima i akademskim institucijama, te kao istraživački partner sa elektronskom industrijom. Merk sebe definiše kao naučno-tehnološku firmu što je naglašeno i na konferenciji Curious 2018, već činjenicom da je u njoj učešće uzelo 35 vodećh naučnika sveta, među njima i više nobelovaca.

Kreg Venter, američki biotehnolog, biotehničar, genetičar i biznismen, verovatno je bio najveća zvezda među njima. Pre gotovo dvadeset godina njemu je prvom pošlo za rukom da u potpunosti analizira ljudski genom. Zbog toga se obogatio i napravio bum u farmaceutskim istraživanjima. Međutim, istraživanja ne idu brzo koliko su se mnogi nadali: uprkos analizi genoma, malo se zna o razvoju bolesti. Venter je sa entuzijazmom govorio o svom putovanju svim morima i okeanima sveta gde je, kako je naveo, otkrio 80 miliona gena. Bilo je reči i o digitalno-biološkom konvertoru za stvaranje DNK, RNK, vakcina, kao i o sintetičkom životu, a sve u cilju unapređenja ljudskog zdravlja i produženja životnog veka: Firma kojom rukovodi zove se LJudska dugovečnost – i zaštite prirode.

U Merku s jedne strane ističu da se u istraživanju DNK nalaze odgovori na neka od „najhitnijih“ pitanja budućnosti. S druge strane, razdvajanje, ili „sečenje“ sekvenci gena koji mogućnost promene života pretvaraju u realnost, nose sobom i veliku moralnu odgovornost.