Izetbegović: Bošnjaci nezaobilazni faktor u BiH i na Balkanu 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Fazlagića Kuli pored Gacka da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH već i na Balkanu.

„Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod“, kazao je Izetbegović na obeležavanju 29. godišnjice formiranja Samostalnog gatačkog bataljona „Šargan“.

Govoreći o proteklom ratu u BiH, on je podsetio na izjavu svog oca, ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, koji je, kako je naveo, „odbranu BiH nazvao čudom bosanskog otpora“.

„Bošnjaci, bosanski patrioti su izvanredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svuda su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. ‘Šargan’ je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije BiH“, izjavio je Izetbegović.

Lider SDA je naveo da ovih dana „počinje neko drugo poluvreme“.

„Neće ono biti vojno. Učinićemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi“, kazao je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida, on je kazao da će BiH braniti istinu, kao i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, poput SAD i Evropske unije.

„NATO je u BiH. Ovde su Amerikanci i Evropljani. Nigde neće otići“, istakao je lider SDA.

Prema njegovim rečima, revidiranjem istorije pokušavaju se ostvariti ratni ciljevi.

„Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je ‘Šargan’ posvedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpeti, nađačati i pobediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da je ovo ime, Šargan, zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti“, naveo je Izetbegović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izetbegović: Bošnjaci nezaobilazni faktor u BiH i na Balkanu”

  1. Gospodin je zaboravio da je garant Dejtona i Srbija i Rusija. Treba mile da da Rusima da naprave bazu u RS, pa da vidimo onda

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.