Bakir Izetbegovi' Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Fena prenosi da je Izetbegović reagovao na izjavu Ivanića da ima nameru da napiše novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim tu instituciju obaveštava da odluka o pokretanju revizije nije odluka BiH.

„Predsedništvo BiH nijednom svojom odlukom nije ovlastilo gospodina Ivanića da obavlja bilo kakvu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde, odnosno nije ga ovlastilo da uputi bilo kakvo pismo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Izetbegović.

Ocenio je da „svako pismo gospodina Ivanića Međunarodnom sudu pravde, za čije upućivanje on nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, ne predstavlja niti može da predstavlja službeni stav Predsedništva BiH, već isključivo lični stav gospodina Ivanića“.

„Ukoliko gospodin Ivanić Međunarodnom sudu pravde u ime Predsedništva BiH ili u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH uputi pismo, za čije upućivanje nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, takav postupak gospodina Ivanića predstavljaće neustavno i vaninstitucionalno delovanje, odnosno direktno kršenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH i zloupotrebu položaja predsedavajućeg Predsedništva BiH“, naveo je Izetbegović.

U njegovom saopštenju za javnost se navodi da „Ministarstvo spoljnih poslova BiH i Ambasada BiH u Hagu ne smeju Međunarodnom sudu pravde da dostavljaju bilo kakva pisma gospodina Ivanića za čije upućivanje on nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, jer bi to predstavljalo zloupotrebu ovih dveju institucija BiH u svrhu davanja zvaničnog državnog karaktera Ivanićevim pismima koja nisu i ne predstavljaju zvanični stav države Bosne i Hercegovine“.

Banjalučki mediji su objavili da će se Ivanić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak sastati u Banjaluci povodom odluke Izetbegovića da podnese zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sastanak će biti održan u kabinetu člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske u Banjaluci.

"Crnadak zloupotrebio položaj ministra"

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je da je Igor Crnadak „zloupotrebio položaj“ ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, prenosi Fena.