Izgubljen kontakt s putničkim avionom u Indoneziji, u moru pronađeni delovi i odeća 1Foto: FoNet

Ribari u Indoneziji pronašli su danas u moru delove aviona i odeću za koju se veruje da je iz putničkog aviona sa 62 osobe koji se srušio u Javansko more nakon poletanja iz glavnog grada, Džakarte.

Nacionalna agencija za potragu i spasavanje poslala je pronađene predmete na ispitivanje kako bi se utvrdilo da li su iz nestalog aviona.

Boing 737-500 aviokompanije „Srividžaja er“ (Sriwijaya Air) izgubio je kontakt sa kontrolnim tornjem na putu za Pontianak u provinciji Zapadni Kalimatan, preneo je BBC.

Veruje se da se nakon toga srušio u Javansko more.

Ribari su za indonežansku redakciju BBC-ja rekli da su čuli i videli eksploziju.

„Avion je zapaljen pao u more i eksplodirao u vodi. To se dogodilo blizu nas, neki delovi aviona zamalo nisu pogodili čamac“, rekao je jedan od ribara.

Drugi ribar je rekao da nisu odmah shvatili o čemu se radi kada je naišao veliki talas i da su mislili da je eksplodirala bomba ili da nailazi cunami.

„Vreme je bilo jako loše, sve vreme je padala kiša. Nismo znali šta se dešava, ali smo nakon jakog zvuka kao da je udario grom videli delove aviona i gorivo oko našeg čamca“, rekao je on.

Aviokompanija je u saopštenju navela da je u avionu 56 putnika i šest članova posade, prenosi agencija AP.

Kompanija je dodala da je avion bio na letu koji traje oko 90 minuta od Džakarte do Pontianaka, glavnog grada provincije Zapadni Kalimantan, na indonežanskom ostrvu Borneo.

Portparolka indonežanskog Ministarstva saobraćaja Adita Iravati rekla je da je avion poleteo iz Džakarte u 13.56 po lokalnom vremenu i izgubio vezu s kontrolnim tornjem u 14.40.

„U saradnji sa Nacionalnom agencijom za potragu i spasavanje i Nacionalnim odborom za bezbednost saobraćaja se traga za avionom“, rekla je ona u saopštenju.

Potragu otežava to što je u međuvremenu pao mrak.

Let od Džakarte do Pontianaka je većim delom iznad Javanskog mora. Vebsajt za praćenje letova Flightradar24.com je objavio da je avion za manje od jednog minuta izgubio više od 3.000 metara visine.

Indonežanske vlasti su saopštile da ni obližnja Australija nije detektovala nestali avion.

Let je prvobitno odložen sat vremena zbog lošeg vremena, a na avionu nije bilo nikakvog kvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.