Izrael dozvolio isporuku 1.000 ruskih vakcina pojasu Gaze 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Izraelske vlasti su posle dva dana odlaganja dozvolile da 1.000 ruskih vakcina Sputnjik V protiv kovid-19 bude danas isporučeno u pojas Gaze iz Palestinske uprave na Zapadnoj obali.

Vakcine je donirala Rusija i one su prve koje stižu u Gazu od početka pandemije, prenose izraelski mediji.

Između Izraela i Palestinske uprave došlo je do nesporazuma jer je jevrejska država u ponedeljak odložila transfer 2.000 vakcina sa Zapadne obale, gde je nedavno počelo vakcinisanje zdravstvenih radnika.

Ruske vakcine koje se šalju u pojas Gaze takođe su namenjene zdravstvenim radnicima, ali je Izrael zaustavio isporuku na kontrolnom punktu na Zapadnoj obali.

Palestinska ministarka zdravlja Mai Kaila je optužila Izrael da blokira snabdevanje vakcinama koje je Palestinska uprava namenila Gazi i da ta zemlja snosi punu odgovornost za potez koji je suprotan međnarodnom pravu. Dodala je da je Ministarstvo zdravlja u Ramali obavestilo međunarodne organizacije i tražilo da izvrše pritisak kako bi se momentalno dozvolila isporuka.

Predsedavajući izraelskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove i odbranu Cvi Hauser izrazio je u ponedeljak sumnju da će vakcine biti date medicinskim radnicima jer misli da će se najpre vakcinisati lideri islamskog ekstremističkog Hamasa za koje je rekao da su odgovorni za kidnapovanje Izraelaca.

Zapadna obala je do sada primila 12.000 doza vakcina, 10.000 iz Rusije i 2.000 vakcina Moderna iz Izraela.

Očekuje se da Izrael isporuči još 3.000 doza Palestinskoj upravi. Zahtev Palestinske uprave za transfer upućen je izraelskim vlastima ubrzo pošto je stigla prva isporuka ruskih vakcina 4. februara.

I danas su data različita saopštenja o broju doza koje stižu u Gazu.

Palestinska uprava i zdravstveni zvaničnici Hamasa su rekli da je Izrael blokirao isporuku 2.000 doza ruske vakcine, a izraelski zvaničnik je rekao da je tražena dozvola da se tranferiše 1.000 doza što je dovoljno za vakcinisanje 500 ljudi.

Zvaničnici Hamasa su takodje rekli da će prve doze biti date rizičnim grupama, pacijentima kojima su transplantirani organi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja na Zapadnoj obali da je gotovo 169.500 Palestinaca testirano pozitivno na korona virus na obe teritorije, a 1.942. je preminulo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izrael dozvolio isporuku 1.000 ruskih vakcina pojasu Gaze”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.