Izrael lansirao novu verziju špijunskog satelita Ofek 1ilustracija Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Izrael je u sredu lansirao novu verziju svog špijunskog satelita Ofek i poručio da će ona poboljšati nadziranje visokog kvaliteta za vojnu obaveštajnu službu.

Ofek-13, koji je proizvela kompanija Israel Aerospace Industries (IAI), najnoviji je u nizu domaćih satelita koji su prvi put pušteni u orbitu 1988. godine, preneo je Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Lansiran je raketom Shavit iznad Sredozemnog mora, putanjom ka zapadu za koju se Izrael obično odlučuje zbog mera predostrožnosti da osetljive tehnologije ne dospeju u ruke neprijateljskih suseda na Bliskom istoku u slučaju kvara, navodi britanska agencija.

‘Jedinstvene mogućnosti radarskog posmatranja’

„Ofek-13 je najnapredniji u svojoj klasi, sa jedinstvenim mogućnostima radarskog posmatranja i omogući će prikupljanje obaveštajnih podataka u svim vremenskim uslovima i pri smanjenoj vidljivosti“, saopštio je izvršni direktor IAI-a Boaz Levi.

Vlasti Izraela unapređuju kapacitete za nadzor kako bi pratili aktivnosti neprijatelja kao što je Iran, države koju Tel Aviv smatra velikom pretnjom, prenosi Aldžazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.