Mediji: Bajden neće skoro pozvati Netanjahua u Belu kuću 1foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsednik SAD Džozef Bajden neće skoro pozvati premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Belu kuću, objavila je američka TV „Foks njuz“ – preneto je u utorak uveče u Izraelu.

Pre toga je američki ambasador u Izraelu Tom Najds nagovestio da će Netanjahu biti pozvan u posetu, prenosi i24 njuz (i24News).

Najds je rekao za izraelski vojni radio da bi se to moglo desiti posle jevrejskog praznika Pashe koji počinje 5. aprila.

„Verujem da će biti pozvan posle Pashe“, rekao je Najds pošto je Netanjahu u ponedeljak uveče najavio odlaganje ostvarenja plana reforme pravosuđa.

Bajden i njegova administracija su ranije izrazili zabrinutost zbog tog plana, a po analizi Rojtersa, Bela kuća nikada nije čekala tako dugo posle izbora u Izraelu da pozove u posetu njegovog premijera.

Predsednik SAD je takođe rekao za Si-En-En (CNN) da je zabrinut „poput mnogih pristalica Izraela“.

„Oni ne mogu nastaviti tim putem. Na neki način sam to jasno stavio do znanja“, rekao je Bajden o izraelskooj vladi.

U proteklim nedeljama američki zvaničnici su na novinarska pitanja o datumu mogućeg sastanka Bajdena i Netanjahua odgovarali da ništa nije u planu.

Neki eksperti za odnose dve zemlje su to videli kao znak nezadovoljstva Vašingtona zbog plana reforme pravosuđa, politike naseljavanja okupirane Zapadne obale Jevrejima i kontroverznih izjava članova Netanjahuove vladajuće koalicije o palestinskom pitanju.

Prošle nedelje je Bajden telefonirao izraelskom premijeru i pozvao ga da teži širokom konsenzusu o reformi pravosuđa.

U pondeljak uveče je Bajdenova administracija pozdravila Netanjahuovu najavu odlaganja sprovođenja reforme za mesec dana da bi se pregovaralo s opozicijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.