Izrael neće priznati rezultate referenduma u četiri regiona u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Izrael je najavio da neće priznati rezultate „referenduma o aneksiji“, organizovanog u četiri regiona Ukrajine koji su pod punom ili delimičnom kontrolom Rusije.

„Izrael priznaje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ne priznaje rezultate referenduma u istočnim regionima Ukrajine“, navedeno je sinoć u saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Posle invazije Ukrajine u februaru, Izrael je zauzeo oprezan stav, tvrdeći da ima posebne veze s obe zemlje i uzdržavajući se da Ukrajinu snabdeva oružjem.

Jevrejska država je, medjutim, poslala u Ukrajinu odbrambenu opremu, uključujući šlemove i zaštitne prsluke otporne na metke.

U nedelju je ambasador u Kijevu izjavio da će Izrael primiti na lečenje 20 ukrajinskih vojnika ranjenih u sedmomesečnom sukobu sa ruskim snagama.

„Izrael ima puno iskustva u rehabilitaciji ranjenih ljudi i onih kojima su udovi amputirani. Imamo izuzetne medicinske timove i bolnice su otvorile svoja vrata i srca za ranjene koji dolaze iz Ukrajine“, saopštio je sinoć premijer Izraela Jair Lapid.

„Izrael će nastaviti da pomaže Ukrajini i njenim gradjanima“, dodao je on.

Izraelski mediji komentarišu da će odbijanje rezultata glasanja još više pojačati napetost u odnosima sa Moskvom.

Izrael je težio da održi bliske odnose uprkos invaziji Ukrajine, zbog ruske kontrole nad sirijskim vazdušnim prostorom i zbog velike jevrejske zajednice u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari