Izrael obeležava Dan sećanja na pale vojnike i žrtve terora 1Jerusalim Foto: Beta/AP/Ronen Zvulun

Izraelci su stajali u tišini pognutih glava odajući jednominutnu poštu mrtvima. Zvanična ceremonija održana je na Zidu plača u Jerusalimu.

Dan sećanja je jedan od najtužnijih u godini. Ožalošćene porodice će sutra obilaziti groblja i učestvovati u komemoracijama, navodi AP.

Restorani, pozorišta i sva mesta za zabavu su zatvorena, a televizija i radio emitiju prikladnu muziku i priče o izraelskim ratovima.

Obeležavanje tog dana nastavlja se sutra do zalaska sunca, kada počinje proslava 71. godišnjice nezavisnosti Izraela.

Od prethodnog Dana sećanja ubijeno je 56 pripadnika izraelskih snaga bezbednosti, a 40 ranjenih veterana je preminulo.

Izrael obeležava Dan sećanja na pale vojnike i žrtve terora 2
Foto: Beta/AP/Ronen Zvulun

Nakon sirena upaljen je plamen sećanja na trgu ispred Zida plača u prisustvu predsednika i premijera Izraela Ruvena Rivlina i Benjamina Netanjahua i komandanta izraelske vojske general potpukovnik Aviva Kohavija.

Od 1860. godine, kada je počelo osnivanje prvih jevrejski kvartova van zidina jerusalimskog Starog grada, poginulo je 23.741 ljudi, uključujući vojnike, policajce, pripadnike bezbednosne službe Šin bet, obaveštajne agencije Mosad i izraelske zatvorske službe, kao i one koji su ubijeni boreći se u odbrambenim snagama pre stvaranja države i jedinicama kao što je Jevrejska brigada Britanske vojske za vreme Drugog svetskog rata.

Izrael obeležava Dan sećanja na pale vojnike i žrtve terora 3
Foto: Beta/AP/Oded Balilty

Ta godina se smatra početkom ponovnog rodjenja jevrejskog prisustva u zemlji Izrael, navode izraelski mediji.