Izrael optužio Iran za napad na tanker 1Foto: Pixabay/ Powie (Ilustracija)

Izrael je optužio Iran da stoji iza nedavnog napada na njihov tanker u Arapskom moru, blizu Omana, u kome su poginula dva člana posade.

Američki i evropski izvori upoznati sa obavještajnim izveštajima takođe smatraju da je Iran glavni osumnjičeni za incident, za koji je jedan američki odbrambeni zvaničnik rekao da ga je izveo dron, ali su naglasili da njihove vlade traže uvjerljive dokaze.

Dva člana posade Britanac i Rumun poginuli su kada je tanker naftnih derivata kojim upravlja izraelska kompanija „Zodiac Maritme“ napadnut kod Omana, saopštila je ova kompanija u petak.

U tom saopštenju kompanije „Zodiak“ istaknuto je da se još istražuju okolnosti napada na brod koji je u vlasništvu Japana, plovi pod zastavom Liberije, te da bi mogao da bude i čin “pirata”.

Izraelski ministar inostranih poslova Jeri Lapid se ovim povodom obratio britanskom ministru inostranih poslova Dominiku Rabu.

“Iran nije samo izraelski problem, već izvoznik terorizma, uništenja i nestabilnosti koji nam svima nanosi štetu. Svet ne sme da ćuti pred iranskim terorizmom koji takođe šteti slobodi plovidbe „, poručio je Lapid u saopštenju.

Televizijska mreža Al Alam navodno povezana sa Iranom saopštila je da je napad na brod kod obale Omana „odgovor na nedavni izraelski napad na aerodrom Al-Daba u regionu Al-Kusair u Siriji“.

Izraelski mediji prenose da je ova iranska TV mreža na arapskom jeziku u svom izveštaju, pozivajući se “na dobro obaveštene izvore” objavila da je ovaj aerodrom bio meta izraelskog napada 22.jula i da su u njemu poginuli pripadnici proiranske milicije Hezbolah, koji se u Siriji, kao i Iran, bore na strani predsednika Bašara el Asada.

Zanimljivo je da veće iranske televizije a ni novinska agencija Fars nisu izvestili o napadu na brod povezan sa Izraelom.

Napad na izraelski tanker izveden je precizno navođenim bespilotnim letilicama i predstavlja značajan korak u napretku Irana u korišćenju dronova, upozorava Izrael, koji će sigurno odgovoriti na ovaj napad.