Izrael povukao ambasadora iz Poljske zbog zakona o restituciji 1foto EEA. EPA-EFE/Wojciech Olkusnik POLAND OUT

Izrael je opozvao svog izaslanika iz Poljske u znak protesta zbog novog zakona o restituciji koji otežava Jevrejima da vrate imovinu koju su im nacisti oduzeli tokom Holokausta, a posleratne komunističke vlasti nacionalizovale.

„Poljska je odobrila, ne prvi put, nemoralan, antisemitski zakon“, rekao je ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid u video poruci.

“Naložio sam otpravniku poslova u našoj ambasadi u Varšavi da se odmah vrati na konsultacije u Izrael, na neodređeno vreme“, rekao je Lapid.

Od novoimenovanog ambasadora u Poljskoj Jakova Livna zatraženo je da „zasad ostane u Izraelu“.

Lapid je od poljskog ambasadora, koji je trenutno van Izraela, zatražio da se ne vraća.

Poljski parlament je nedavno usvojio zakon kojim se značajno otežava vraćanje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata, a predsednik Andžej Duda ga je potpisao, uprkos oštrom protivljenju Izraela i SAD.

“Odlučno sam protiv vezivanja tog zakona za Holokaust. Poljska neće dozvoliti da se Holokaust koristi kao instrument za političke ciljeve. Tokom Drugog svetskog rata poginulo je šest miliona građana Poljske. Skoro svaka poljska porodica izgubila je nekog bliskog a komunistička nacionalizacija s kraja 1940-ih pogodila je sve građane, bez obzira na narodnost ili veroispovest”, izjavio je poljski predsednik.

Predsednik Duda je uveren da se ovim zakonom, donetim na insistiranje vodeće stranke Pravo i pravda „završava epoha pravnog haosa, reprivatizacionih mafija, nesigurnosti miliona Poljaka i nepoštovanja elementarnih prava građana naše zemlje“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.