Izraelska policija najavila istragu nasilja na sahrani novinarke 1Sahrana novinarke Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelska policija je danas, suočena sa rastućim međunarodnim ogorčenjem, najavila da će se otvoriti istraga zbog nasilja koje je izbilo na sahrani ubijene novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh.

Policajci su napali ožalošćene u pogrebnoj procesiji zbog čega je nakratko ispušten kovčeg sa posmrtnim ostacima pokojnice na sahrani u Jerusalimu.

Nosioce kovčega Abu Akleh koju su, kako kažu očevici, ubili izraelski vojnici tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, policajci su tukli palicama.

Šokantne scene sa sahrane i smrt 51-godišnje palestinske novinarke, državljanke SAD izazvali su osudu širom sveta i pozive na istragu, uključujući i iz SAD i UN.

U današnjem saopštenju policija je navela da je policijski komesar dao instrukcije da se sprovede i okonča istraga u narednim danima.

“ Izraelska policija podržava svoje policajce, ali kao profesionalna organizacija koja teži da uči i da se usavrši takođe će izvući pouke iz incidenta“, navedeno je u saopštenju.

Kako je rekla policija sila je korišćena jer su stotine „izgrednika pokušale da sabotiraju ceremoniju i povrede policiju“.

Napad na sahrani je samo povećao osećanje gneva i ogorčenja posle smrti Abu Akleh koja je četvrt veka izveštavala za Al Džeziru i bila poznata u celom arapskom svetu.

Takođe se pokazalo koliko je osetljiv odnos prema istočnom Jerusalimu na koji pravo polažu i Izrael i Palestinci i gde je više puta izbijalo nasilje između pripadnika dva naroda.

Pred sahranu se velika grupa ljudi okupila da prati kovčeg od bolnice u istočnom Jerusalimu do katoličke crkve u obližnjem jerusalimskom Starom gradu.

Mnogi ožaloščeni su nosili palestinske zastave i uzvikivali: „Žrtvovaćemo našu dušu i krv za tebe, Širin“.

Ubrzo potom policajci su ušli među ožalošćene i počeli da ih guraju i udaraju palicama.

Intervetna policija sa šlemovima na glavama je napala i nosače kovčega zbog čega je jedna osoba izgubila kontrolu i kovčeg ispušten ka zemlji.

Policajci su cepali palestinske zastave u rukama okupljenih i rasterivali ih šok bombama.

U petak je državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao da je administracija te zemlje „uznemirena zbog upada izraelske policije u pogrebnu procesiju“ za Abu Akleh koja je takođe bila državljanka SAD.

„Svaka porodica zaslužuje da pokopa svoje voljene na dostojanstven i neometan način“, objavio je Blinken na Tviteru.

Izrael je pozvao na zajedničku istragu smrti čuvene novinarke sa Palestinskom upravom i tražio predaju fatalnog metka za forenzičku analizu kako bi se videlo ko ga je ispalio.

Palestinska uprava je to odbila i najavila da će voditi sopstvenu istragu i rezultate poslati Međunarodnom krivičnom sudu koji već istražuje moguće izraelske ratne zločine.

Al Džazira i Palestinska uprva već dugo imaju napete odnose s Izraelom i optužile su tu zemlju za namerno ubistvo Abu Akleh. Izrael je porekao optužbe.

Abu Akleh je pripadala maloj zajednici palestinskih hrišćana u svetoj zemlji.

Palestinski hrišćani i muslimani su zajedno prisustvovali njenoj sahrani da pokažu jedinstvo.

Abu Akleh je ubijena u sredu tokom vojne racije u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.