Izraelska TV: Novinarka Al Džazire vrlo verovatno ubijena izraelskom vatrom 1Sahrana novinarke Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Šef izraelske vojske Aviv Kohavi i generali razmatrali su na zatvorenom sastanku mogućnost da je novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh pogodio izraelski metak u Dženinu na Zapadnoj obali, javio je večeras izraelski TV Kanal 12.

Dva obaveštena izvora su rekla da je ta mogućnost označena kao vrlo verovatna, dodaje se u televizijskom izveštaju.

Satanak je održan u četvrtak, pre nego što je izraelska vojska objavila izveštaj unutrašnje istrage u kojem je ubistvo izraelskom vatrom navedeno kao jedan od mogućih scenarija smrti novinarke uz mogućnost da je ubijena palestinskim metkom.

Kako je naveo Kanal 12 neki učesnici sastanka smatraju da je možda verovatnije da je Abu Akleh pogođena zalutalim metkom izraelske vojske nego nasumičnom palestinskom paljbom.

Kohavi je rekao da su to prevremene i spekulativne procene i naredio da eksperti rekonstruišu događaje.

Načelnik Generalštaba Izraela je takođe rekao da se sigurno misli da postoji mogućnost da je novinarka pogođena vatrom izraelske vojske, ali da će definitivne odgovore dati ispitivanje metka kojim je pogođena.

Vojni portparol je izjavio za TV da se ne znaju tačne okolnosti smrti novinarke, ali da će se istraga nastaviti i da je vojsci stalo da otkrije istinu.

Palestinska strana odbila je zahtev Izraela za zajedničkom istragom i da dostavi smrtonosni metak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.