Izraelska vojska saopštila da je ispitivala 300 zarobljenih palestinskih ekstremista 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelska vojska je danas saopštila da je ispitivala više od 300 članova Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija zaarobljenih u Gazi tokom kopnene invazije i da su oni otkrili lokacije podzemnih tunela, skladišta oružja i korišćenje civilne infrastrukture.

Visoki vojni zvaničnik rekao je da svako ispitivanje vodi do otkrića nove lokacije i obaveštajnih podataka.

Izrael tvrdi da je Hamas izgradio podzemni komandni centar ispod bolice Al-Šifa, najveće i najbolje opremljene u Gazi. Hamas i zdravstveni zvaničnici to poriču, preneo je AP.

Anonimni izraelski zvaničnik je rekao da je njegova obaveštajna Jedinica 504 hiljadama puta zvala telefonom stanovnike Gaze i bacila milione letaka, apelujući da se evakuišu na južni deo teritorije dok izraelske snage napadaju ciljeve na severu.

Na jugu Izraela je pritvor u koji se dovode zarobljenici iz Pojasa Gaze na ispitivanje.

Oni su takođe otkrili i metode operacija ekstremističkih organizacija.

Izraelska vojska je objavila tri video snimka na kojima se vide zarobljeni kako opisuju da su se sakrili u bolnice, zgradu Crvenog polumeseca i druge zdravstvene ustanove, dok Hamas koristi ta mesta da se bori protiv izraelske vojske.

Jedinica je primila hiljade telefonskih poziva od Palestinaca koji su voljni da daju informacije, prenose izraelski mediji.

Anonimni zvaničnik je rekao da je očito nezadovoljstvo stanovnika Pojasa Gaze Hamasom i da obični ljudi shvataju da ta organizacija donosi katastrofu građanima Gaze od koje će se teško oporaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari