Izraelske snage ubile 18-godišnjeg Palestinca na Zapadnoj obali 1Foto: Pixabay/Walkerssk

Izraelske snage su danas ubile jednog 18-godišnjeg Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, pošto je grupa mladića kroz rupu na separacionoj ogradi počela da ih gadja kamenicama i eksplozivnim napravama.

To najnovije nasilje u ovoj godini, u kojoj je ubijeno najviše Palestinaca na Zapadnoj obali od 2015, dogodilo se u selu Azarijah kraj Jerusalima.

Na amaterskom video snimku postavljenom na društvenim mrežama vidi se grupa maskiranih mladića kako se okupila ispred betonske ograde.

Izraelska paramilitarna granična policija je rekla da je pucala na demonstranta koji je pokušao da baci zapaljivu bombu na njih.

Kako je navedeno demonstranti su bacali kamenice i eksplozive. Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ubijen Fajez Damdun.

Izrael je podigao ogradu pre 20-tak godina tvrdeći da tako sprečava napadače da udju u Izrael.

Na pojedinim mestima ograda ulazi na teritoriju Zapadne obale.

Palestinci kažu da je ograda nelegalna i da predstavlja simbol okupacije koja traje već 55 godina, te da im je time oduzeto 10 odsto zemlje na kojoj oni planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u Šestodnevom ratu 1967. godine. Tamo danas živi oko 700.000 Jevreja.

Današnje ubistvo dogodilo se u vreme pojačane napetosti, kada izraelske snage gotovo svakodnevno hapse osumnjičene ekstremiste, uglavnom u Dženinu i Nablusu na severu Zapadne obale posle niza palestinskih napada u Izraelu počev od kraja marta do sredine maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.