Izraelski ministar odbrane obećao punu istragu o ubistvu novinarke 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc (Benny Gantz) obećao je danas detaljnu istragu o ubistvu američko-palestinske reporterke Al Džazire Širin Abu Akle i zatražio od palestinskih zvaničnika da predaju metak koji ju je ubio.

Ganc je rekao novinarima da je Izrael u kontaktu sa američkim i palestinskim zvaničnicima i da će svi delovi istrage biti objavljeni.

„Veoma mi je žao zbog onoga što se dogodilo. Trenutno ne znamo šta je bio direktan uzrok Širinine smrti. Odlučni smo da sprovedemo sveobuhvatnu istragu ovog procesa i nadamo se da ćemo dobro sarađivati sa prijateljima po ovom pitanju“, rekao je Ganc.

„Bez izveštaja o patološkom nalazu i forenzičkom nalazu, bilo bi nam veoma teško da saznamo šta se desilo na terenu. Istražili smo sve vojnike koji su bili deo operacije Za sada nemamo nikakav konačan zaključak“, rekao je on.

Novinarka Al Džazire Širin Abu Akle ubijena je danas dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na okupiranoj Zapadnoj obali. Emiter i dva reportera koji su bili sa njom okrivili su izraelske snage.

Izraelska vojska je prvobitno sugerisala da je Abu Akle ubijena zalutalom vatrom palestinskih snaga ali je vojni načelnik, general-potpukovnik Aviv Kohavi odstupio od te tvrdnje i rekao da nije jasno ko je ispalio smrtonosni metak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari