Izraelski zvaničnici: Oslobađanje talaca jednako važno kao i uništenje Hamasa 1Family and supporters of the estimated 240 hostages held by Hamas in Gaza complete the final leg of a five-day solidarity rally calling for their return, from Tel Aviv to the Prime Minister's office in Jerusalem, Saturday, Nov. 18, 2023. The hostages, mostly Israeli citizens, were abducted during the brutal Oct. 7 Hamas cross-border attack in Israel and have been held in the enclave since as war rages. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Najviši zvaničnici Izraela sastali su se sa porodicama nekih od oko 240 talaca koje palestinski ekstremisti drže u Pojasu Gaze i rekli im da je cilj uništenja Hamasa jednako važan kao povratak otetih.

To je izazvalo gnev prisutnih sinoćnjem sastanku koji strahuju da će njihovi rođaci dugo biti taoci u Gazi.

„Ono što smo čuli da je zbacivanje Hamasa i dovođenje talaca (kući) jednako važno“, rekao je novinarima Udi Goren, čiji je rođak u Gazi, izlazeći sa sastanka.

„To je jako razočaravajuće. Mi znamo da će uništenje Hamasa, to čujemo od njih, trajati mesecima i godinama“, dodao je Goren, preneli su izraelski mediji.

On je takođe rekao da Ratni kabinet, osnovan odmah posle napada Hamasa na izraelsko tlo, a koji čine premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i Beni Ganc, bivši šef vojske, nisu saopštili detalje o mogućem sporazumu za oslobađanje talaca.

Palestinski ekstremisti su prvog dana napada na jug Izraela 7. oktobra ubili više od 1.200 ljudi, većinom civila i odveli oko 240 talaca u Gazu.

Hamas je do sada oslobodio četiri žene, a izraelski vojnici petu. Tela dve Izraelke su nedavno nađena u Gazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari