"Japan Tobacco International" pozdravio zaplenu 1,5 milijarde cigareta u Luci Bar 1Foto: FreeImages/cagatay cevik

Džapan tobako internešenel (Japan Tobacco International) pozdravio je danas zaplenu 1,5 milijarde cigareta u Luci Bar i istakao da je ta količina jednaka dvogodišnjem prometu na legalnom tržištu cigareta u Crnoj Gori.

Kako se navodi, procenjuje se da se kao posledica zaplene legalno tržište Bosne i Hercegovne oporavilo za 24 odsto, a legalno tržište Crne Gore za 33 odsto i da su u BiH legalni prihodi od akciza u budžetu porasli za 70 miliona evra zaljučno sa avgustom, a da je u Crnoj Gori prihod od legalne prodaje cigareta za četiri meseca 15 miliona evra.

Kada je reč o Srbiji, navodi se da se tu vodi borba protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom – „tamo gde ona počinje – na njivi, kao i sprečavanjem prodaje preko interneta“.

Kao posledica presretnutog onlajn šverca i uništavanja nelegalnog duvana na njivi, smanjeni su i nelegalni zasadi za 91,7 odsto u 2022. godini.

Ističe se se to radi kroz projekat Satelit i da je za pet godina uništeno više od 792 tone nelagalno uzgajenog duvana, od čega samo prošle godine 172 tone, a da se šteta po budžet za šest godina računa na oko 453 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.