Japanska privatna letelica pokušala da sleti na Mesec, izgubili kontakt sa Zemljom 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Japanska svemirska letelica koja je nosila mali rover napravljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokušala je danas da sleti na površinu Meseca, postavši prva komercijalna letelica kojoj je to uspelo.

U istoriji su samo tri zemlje (odnosno svemirske agencije) izvršile kontrolisano sletanje na Mesec – SAD, bivši Sovjetski Savez i Kina. Indija i privatna izraelska kompanija su to pokušale poslednjih godina, ali bezuspešno, prenosi Index.hr.

Kontrolori leta na Zemlji nisu mogli ponovo da uspostave kontakt nakon sletanja japanskog lendera, a letelica je proglašena izgubljenom. Lender, nazvan Hakuto-R, izgradila je japanska kompanija Ispace, a lansiran je 11. decembra raketom SpaceKs sa Kejp Kanaverala na Floridi, piše CNN.

„Moramo pretpostaviti da nismo mogli da završimo sletanje“

Lenderu je trebalo tri meseca da uđe u lunarnu orbitu. Na naš prirodni satelit je trebalo da sleti u 18:40. Otprilike 20 minuta nakon tog vremena, izvršni direktor Ispacea Takeshi Hakamada je objavio da „uspešno sletanje nije potvrđeno“.

„Moramo da pretpostavimo da nismo mogli da završimo sletanje na površinu Meseca. Naši inženjeri još uvek pokušavaju da shvate šta se dogodilo“, rekao je on i dodao da je njegov tim uspeo da prikupi podatke sa letelice do pokušaja sletanja. što je „veliko dostignuće“ koje bi trebalo da pomogne u budućim misijama u svemiru.

Rover Rašid od 10 kg trebalo je da istraži krater Atlas na severoistoku Meseca, saopštila je nedavno Evropska svemirska agencija (ESA), koja je učestvovala u dizajnu njegovih točkova.

„Rašid ima jednu kameru visoke rezolucije na prednjoj i drugu na zadnjoj strani, kao i kameru za mikroskop i termovizijsku kameru. Takođe nosi sondu za uzorkovanje“, saopštila je ESA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari