JapanFoto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japan bi mogao da se vrati turizmu bez ograničenja do kraja meseca pošto se vlada nalazi pod sve većim pritiskom da ukine restrikcije putovanja koje su na snazi zbog kovida 19 i time doprinese jačanju oslabljene valute jen.

Kako javlja Gardijan, japanski zvaničnici razmatraju mogućnost da ukinu trenutno dnevno ograničenje od 50.000 dolazaka u zemlju, koje uključuje državljane koji se varćaju kući, i da se vrati na putovanja u bezviznom režimu.

Lokalni mediji navode da bi moglo da bude ukinuto i pravilo po kojem je obavezno da oni koji putuju u Japan naprave rezervacije preko turističkih agencija.

U Japanu je došlo do buma turizma u godinama pre nego što je pandemije počela 2020, ali je oda tada vlada nametnule neke od najstrožih ograničenja putovanja na svetu.

Prošle godine vlada je uvela gotovo potpunu zabranu putovanja zbog globalnog porasta broja infekcija izazvanog visoko prenosivom varijatom Omikron, našavši se tako na meti kritika radnika, studenata i drugih koji su bili praktično zaključani u zemlji dok su druge nacije G7 počele da se otvaraju.

Premijer Fumio Kišida se našao pod velikim pritiskom kompanija i firmi da ublaži restrikcije kako bi se treća najveća ekonomija na svetu oporavila od pandemije, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Glavni sekretar kabineta vlade Hirokazu Macuno rekao je ove nedelje da vlada nastoji da ublaži restrikcije povodom kovida 19 i da istrovremeno “održava balans između sprečavanja širenja infekcija i promovisanja socijalnih i ekonomskih aktivnosti”.

Japan je prošle nedelje podigao prag za ulazak putnika u zemlju sa 20.000 na 50.000, a putnici koji su vakcinisani najmanje tri puta više nisu obavezni da rade test na kovid 19 u roku od 72 sata pred dolazak.

Zvaničnici se nadaju da će ukidanje restrikcija dovesti do porasta broja posetilaca, iako su lokalni stanovnici na nekim popularnim turističkim destinacijama oprezni zbog moguće povratka takozvanog “zagađenja turizmom” koje je zahvatilo njihovo okruženje pre pandemije.

Tokom prošle godine u Japan je došlo svega 245.900 stranih turista, što je najniži broj od kada se 1964. počelo sa vođenjem evidencije.

Nasuprot tome, tokom 2019. zemlju je posetio rekordan 31 milion ljudi, dok je vlada postavila ambiciozan cilj od 60 miliona do kraja ove decenije.

Usled upozorenja analitičara na smanjenu potrošnju, zvaničnici se nadaju da će turisti biti privučeni oslabljenim jenom, koji je nedavno pao na istorijski nizak nivo u odnosu na dolar.

Ponovno uspostavljanje dolaznih putovanja u punoj meri moglo bi da generiše turističku potrošnju od 42 milijarde, prema procenama analitičke platforme Barklejs sekjuritiz koje je preneo japanski ekonomski list Nikei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.