Japanski sud: Zabrana istopolnih brakova ne krši ustav 1Foto: Rosemary Ketchum

Japanski sud presudio je danas da zabrana istopolnih brakova u toj zemlji ne krši ustav i odbacio je zahteve za odštetu koje su podnela tri para koji su rekli da im je povređeno pravo na slobodnu zajednicu i ravnopravnost.

Presuda okružnog suda u Osaki je druga odluka po tom pitanju i ne slaže se sa prošlogodišnjom presudom suda u Saporu koji je proglasio zabranu istopolnih brakova neustavnom.

Presude signalirizaju koliko je to pitanje i dalje izvor podela u Japanu, jedinoj članici Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija koja ne priznaje istopolne zajednice.

U svojoj presudi, sud u Osaki je odbacio zahtev tužilaca za 1 milion jena (7000 evra) odštete svakom paru zbog diskriminacije sa kojom se suočavaju.

Tužioci, dva muška para i jedan ženski par, su deo ukupno 14 istopolnih parova koji su podneli tužbe protiv vlade u pet velikih gradova zbog kršenja prava na slobodnu zajednicu i ravnopravnost.

Oni su tvrdili da su nezakonito diskriminisani tako što su lišeni istih ekonomskih i pravnih beneficija koje heteroseksualni parovi uživaju kroz brak.

Grupe za ljudska prava su se zalagale za usvajanje zakona o ravnopravnosti uoči prošlogodišnjih olimpijskih igara u Tokiju, kada je medjunarodna pažnja bila usmerena na Japan, ali je zakon poništila konzervativna vladajuća partija.

Sud u Osaki je saopštio danas da sloboda braka u ustavu iz 1947. znači samo muško-ženske zajednice i ne uključuje zajednice istog pola, te stoga zabrana istopolnih brakova nije neustavna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.