Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Nakon sedam dana dogovaranja u švedskom mestu Rimbo, predstavnici pobunjeničkog pokreta Husija i vlade jemenskog predsednika Abd-Rabu Mansoura Hadija koju podržavaju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u četvrtak su se dogovorili da povuku svoje borce i dozvole angažman neutralnih snaga pod nadzorom UN-a i formiranje humanitarnih koridora.

Kako kažu jemenski zvaničnici i stanovnici, intenzivne borbe izbile su u finalnim satima pre nego što je primirje stupilo na snagu u ponoć, sa granatiranjem i pucnjavom.

Sukobi provladinih i pobunjeničkih snaga izbili su i na početku primirja.

„Malo ljudi je očekivalo da će se primirje i održati – zato smo videli sukobe u istočnim i južnim delovima grada u protekla četiri dana“, javlja reporter Al Jazeere Mohamed Adov, govoreći o borbama i zračnim udarima koji su pogodili Hodeidah u danima nakon dogovora u Švedskoj.

„I samo nekoliko trenutaka nakon što je primirje stupilo na snagu, stanovnici su rekli da se desilo međusobno granatiranje i pucnjava u istočnim delovima grada. Naravno, ovo samo pokazuje koliko je duboko nepoverenje između dve grupe i kakva je situacija u Hodeidahu.“

Dogovor o prekidu vatre

Prema UN-u, obje strane će se povući iz grada u roku od 21 dana i međunarodni posmatrači će biti angažirani. Očekuje se da se razmena 16.000 zatvorenika završiti do 20. januara.

Kao deo dogovora, tri luke, Hodeidah, Ras Isa i Salef biće pod kontrolom ‘lokalnih snaga’, koje će slati prihode od luka u Centralnu banku Jemena.

Jemenski ministar spoljnih poslova Khaled al Jamani odbio je da kaže da li će ove snage biti samo državne sigurnosne snage, ali je rekao da će odgovarati „centralnim vlastima“.

Centralna banka će onda početi isplaćivati plate vladinim radnicima u područjima koje drže pobunjenici. Približno 1,2 miliona civilnih službenika nije primilo platu gotovo dve godine, zbog čega niko nije ostao u zdravstvenoj, obrazovnoj i drugim službama.

Adov javlja da postoji nekoliko prepreka dogovoru iz Švedske: „Naprimer, ne kaže se ko će biti neutralne snage koje trebaju preuzeti kontrolu kada obe strane napuste grad. Takođe je predloženo da će dve grupe formirati zajediničke jedinice, što je gotovo nemoguće, a postoji i plan da Husi predaju mapu koja pokazuje gde su mine, improvizirana eksplozivna sredstva… što bi takođe mogao biti problem.“

Deca umiru od gladi

Hodeidah je najveća luka i grad koji je žila kucavica Jemena. Preko te luke u Jemen stiže 90 posto ukupnog uvoza i 80 posto ukupne humanitarne pomoći.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena deluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Nedavno je Gert Kapelaere, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Severnu Afriku, upozorio svetsku javnost da u Jemenu približno sedam miliona dece svaku noć praznog stomaka odlaze na spavanje.

Naglasio je da se u toj zemlji nalazi oko 11 miliona dece kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć.

„Takođe, oko 400.000 dece zbog neuhranjenosti može umreti u bilo kojem trenutku“, kazao je Kapelaere.