Jermenija i Azerbejdžan se uzajamno optužuju za kršenje novog primirja 1Foto: EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENSE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Jermenija i Azerbejdžan uzajamno se optužuju da su prekršili tek dogovoreno treće primirje koje je trebalo danas da stupi na snagu i zaustavi sukobe oko kontrole nad spornom enklavom Nagorno-Karabah.

O primirju su se dve zemlje dogovorile u Vašingtonu i trebalo je da počne od 8.00 sati po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom vremenu).

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susedna sela kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni „strogo poštuju“ dogovor.

„To još jednom pokazuje da Jermenija samo na rečima podržava princip humanitarnog primirja. A zapravo, krijući se iza primirja ona pokušava da pregrupiše snage i da zauzme nove položaje“, rekao je Kikmet Gadžijev, savetnik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mestima na frontu. Ministarstvo je dodalo da se njihove snage strogo drže postignutig sporazuma o primirju, i da optužbe da ga oni krše nemaju veze sa realnošću.

Obe strane su osudile drugu stranu za „flagrantno kršenje“ primirja.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini ’90-tih godina 20. veka, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Ovo je treće primirje koje propada u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi sa većinskim jermenskim stanovništvom, od novog rasplamsavanja neprijatreljstava 27. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.