Jevrejski kongres protiv "blajburške mise" 1Foto: EPA-EFE/ ALEX HALADAS (arhiva)

Svetski jevrejski kongres (WJC) oštro je osudio i usprotivio se misi zakazanoj za 16. maj u Sarajevu, namenjenoj odavanju počasti Hrvatima koji su u maju 1945. okupljeni u Blajburgu, uključujući pripadnike fašističkog Ustaškog pokreta, saopštila je ova organizacija.

Dve dodatne manje komemorativne manifestacije održaće se u Zagrebu i u Blajburgu istog dana.

WJC je ogorčen spoznajom da se u protekle 24 godine u Hrvatskoj obeležavanjem Dana sećanja na žrtve borbe za slobodu i nezavisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su doprineli usponu jake i moralne savremene Hrvatske, već pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i dece, ubijenih samo zbog svog etničkog ili verskog identiteta.

Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, blagdanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Član 2.) te od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obeležava događaje povezane s Blajburgom, smatrajući ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i nezavisnost moderne Hrvatske, navodi se u saopštenju.

„Zastrašujuća je spoznaja, u jevrejskom svetu, da fašisti koji su pokušali Hrvatsku očistiti od jevrejskog i srpskog stanovništva, slepo sledeći jezivi model koji je emitovan iz nacističke Nemačke, dobijaju poštovanje i da se na njih gleda kao na nekoga ko je svojim aktima doprineo slobodi i nezavisnosti moderne hrvatske države, države čiji se ustav zasniva na antifašističkoj borbi i borbi protiv nacističkog režima i njegovih saradnika“, rekao je Menahem Rosensaft, glavni savetnik WJC-a i pomoćni izvršni potpredsednik.

„Činjenica da Hrvatski sabor ima pokroviteljstvo nad ovakvom spornom manifestacijom pod zastavom odavanja počasti i sećanja na one koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima istorijske istine i jevrejskoj zajednici širom regiona čiji se patriotizam i lična bezbednost dovode u pitanje svaki put kad se suprotstave komemoracijama onih koji su brutalno ubijali njihove pretke „, rekao je Rosensaft.

Svetski jevrejski kongres „pruža čvrstu podršku svim našim pridruženim zajednicama pogođenim ovim stravičnim delima, posebno jevrejskim zajednicama Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije“, ističe WJC.