Još jedna optužnica za korupciju protiv bivše liderke Mjanmara Aung San Su Ći 1Foto: beta/AP Photo/Peter Dejong, File

Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći, koju je sud vojne hunte ranije osudio na šest godina zatvora, ponovo je optužena za korupciju, saznaje danas agencija Frans pres od izvora informisanih o tom slučaju.

Pet novih tačaka optužnice za korupciju izrečeno je juče protiv dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. godine, objavili su ti izvori.

Prema navodima medija pod kontrolom vojnih vlasti, ona je optužena da je izazvala finansijski gubitak za državu kršeći propise o nabavci i kupovini helikoptera.

Bivši predsednik republike Vin Mjint optužen je po istim tačkama, naveli su izvori.

Sedamdesetšestogodišna Aung San Su Ći je u pritvoru od državnog udara 1. februara 2021, kada su generali srušili njenu vladu i okončali deceniju demokratske tranzicije zemlje.

Od tada ona se suočava sa nizom tužbi i sudskih postupaka, koji se odnose na optužbe oko kršenja zakona o čuvanju državnih tajni koji potiče iz kolonijalne ere, izborne prevare, pobune, podsticanje na javne nemire, i drugih.

Osuđena je ranije na šest godina zatvora i preti joj više decenija zatvorske kazne ako bude proglašena krivom po svim optužbama.

Početak kazne ona služi u kućnom pritvoru, na tajnom mestu gde se drži već gotovo godinu dana i gde će ostati dok joj traje suđenje. Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata a njeni advokati imaju zabranu razgovora sa medijima i međunarodnim organizacijama.

Više njenih saradnika već je osuđeno na teške zatvorske kazne, 75 godina dobio je bivši ministara, a 20 godina jedan od njenih saradnika. Drugi optuženi su u izgnanstvu ili se skrivaju.

Državni udar uveo je zemlju u haos. Bezbednosne snage ubile su više od 1.400 civila, prema navodima lokalne nevladine organizacije, a građanske milicije uzele su oružje da se bore protiv vojne hunte širom Mjanmara.

Generali su opravdalli preuzimanje vlasti navodeći masovne pronevere tokom izbora 2020. godine, na kojima je pobedila stranka Aung San Su Ći.

Oni su obećali da će organizovati nove izbore 2023. godine. Aung San Su Ći, koja je osuđena na zatvor, ne bi mogla da učestvuje na tim izborima.