Foto: EPA/ ARNE DEDERT

Sastanak američkog predsednika i predsednika EK je dogovoren još na samitu G7 i trebalo bi da bude prvi ozbiljan susret, razmjena mišljenja najviših zvaničkika dve strane o nedavno eskaliranom problemu carina koji preti da preraste u trgovinski rat neslućenih razmera i posledica, preneo je Glas Amerike.

Uz predsednika Komisije u wevropskoj delegaciji su i komesarka za trgovinu, koja je ovih dana započela trgovinske pregovore sa Australijom i Novim Zelandom, dok je sama Unija uspešno prošle sedmice okončala pregovore o trgovinskom sporazumu sa Japanom.

Sve to bi trebalo da bude agrument više na evropskoj strani, da izolacionizam i protekcionizam nikome ne donose korist na duge staze, mada Junker nije optimista.

„Idem u Vašington i predstaviću naše satvove – ne sviđa mi se ideja da pokušavaju da nas podele, treba da pokažemo da postojimo, da smo ujedinjeni i da svi mi imamo isti stav. Potrebni su nam odnosi sa Amerikom, Americi je potrebna Evropa, nisam siguran da ćemo ovo uspjeti da riješimo, ali pokušaćemo“.

Pred polazak u SAD, Junker se konsultovao sa nekoliko lidera evropskih država – kancelarkom Nemačke Angelom Merkelovom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom Austrije Sebastijanom Kurcom i predsednikom holandske vlade Markom Ruteom, nastojeći da njegov stav pred američkim predsednikom bude stav Unije ili bar njenog bogatijeg i moćnijeg dela.

U Briselu su posebno ozlojeđeni zato što američke mere pogađaju najpre i najviše najbliže saveznike Vašintona, pa zato predsednik Evropskog saveta Donald Tusk svaku priliku koristi da izrazi svoje razočarenje smerom u kojem s kreću evro-američki odnosi.

„Mislim da je stvarni geo-politički problem kada imate nepredvidivog ne protivnika ili neprijatelja, već je problem kada je vaš najbliži prijatelj nepredvidiv. To je suština naših problema sa prijateljima sa druge strane Atlantika – jer, mogu da se složim sa predsednikom Trampom kada kaže da nepredvidivost može da bude korisna u politici, ali samo protiv neprijatelja i protivnika“, smatra Tusk.

Pred Junkerov dolazak, Tramp je zapretio da će uvesti tarife od 20 odsto na automobile koji se sklapaju u Evropskoj uniji i šalju u Sjedinjene Države, u odgovoru na evropske tarife na američke proizvode.

Tramp je u utorak tvitovao: „Ako se uskoro ne uklone tarife i trgovinske barijere, uvešćemo tarife od 20 odsto na sve automobile koji se iz EU uvoze u SAD. Proizvodite ih ovde“.