Južna Koreja najavljuje snažan odgovor 1Foto: EPA-EFE/ PYONGYANG PRESS CORPS POOL

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje saopštio je danas da će snažno odgovoriti ukoliko Pjongjang „nastavi da preduzima mere koje pogoršavaju situaciju“, pošto je Severna Koreja prole noći uništila Kancelariju za veze na međusobnoj državnoj granici.

„Sva odgovornost za posledice ove akcije biće na Severu“, saopšteno je posle hitnog sastanka južnokorejskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je danas da je zgrada Kancelarije za veze u severnokorejskom pograničnom gradu Kaesong uništena u 14.49 po lokalnom vremenu.

Na fotografijama koje je objavila novinska agencija Jonhap, vidi se gust dim iznad industrijskog kompleksa gde se nalazila Kancelarija za vezu.

Kremlj je izrazio zabrinutost i pozvao dve Koreje na uzdržanost. Ono što se događa na Korejskom poluostrvu je „zabrinjavajuće, pozivamo sve strane na uzdržanost“, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Severna Koreja je ranije saopštila da će prekinuti sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom jer nije uspela da spreči slanje letaka protiv Pjongjanga u Severnu Koreju, te da će uništiti međukorejsku kancelariju i preduzeti vojne korake protiv Južne Koreje.

Severna Koreja je saopštila da se slanjem letaka krši niz mirovnih sporazuma Pjongjanga i Seula, posebno Deklaraciju iz Panmundžona, iz 2018. godine, koja je imala za cilj da smanji tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.