Južna Koreja ponovo negira glasine o lošem zdravlju Kim Džong Una 1Kim Džong Un Foto: Beta/AP

Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje saopštilo je danas da u Severnoj Koreji nije došlo do „neobičnih dešavanja“ sugerišući da su glasine o lošem zdravlju lidera te zemlje Kim Dzong Una neistinite.

Južnokorejski ministar ujedinjenja Kim Jeon-Čul rekao je na zatvorenom forumu u Seulu da Južna Koreja ima „dovoljno informacija da može pouzdano reći da u Severnoj Koreji nema neuobičajenih aktivnosti koje bi potkrepile špekulacije o lošem zdravlju njenog lidera“.

Ministar je dodao da neće otkriti koja je konkretna obaveštajna informacija dovela do tog zaključka, ali je naglasio da je ona prošla složen proces analize.

Kimovo zdravlje izaziva veliko interesovanje i na regionalnom i na globalnom planu, s obzirom da je on apsolutistički lider države koja poseduje nuklearno oružje, a stručnjaci su ranije naveli da bi njegovo loše zdravstveno stanje moglo dovesti do nestabilnosti u zemlji.

Kancelarija Kim Dzong Una ranije je saopštila da postoje informacije da se lider nalazi van Pjongjanga, ali da nije postojala naredba o spremnosti za slučaj nužde koju bi izdala vojska Severa ili Radnička partija u slučaju Kimovog lošeg stanja.

Glasine i potraga za Kimom podstakli je nagađanja o mogućim naslednicima uz najčešće spominjanje njegove sestre Kim Jo Džong, ali i postavile pitanje kontrole nad sve većim nuklearnim arsenalom najizolovanije države sveta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.