Kako iskoristiti istoriju za bolju budućnost? 1

Godine 1918, 28. jula, na „Srpski dan“, zastava Srbije vijorila se nad „Belom kućom“. Dodatak koji čitate obeležava stogodišnjicu tog događaja, i objavljen je u saradnji našeg projekta i dnevnog lista „Danas“.

Kako iskoristiti istoriju za bolju budućnost? 2
Foto: Podizanje zastave Kraljevine SHS prilikom ceremonije obeležavanja Dana nezavisnosti u Vašingtonu (Izvor: Library of Congress)

Projekat „Istorija srpsko-američkih odnosa: kako iskoristiti istoriju za bolju budućnost?“ sprovode „Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative“ („CDDRI“), „Fakultet političkih nauka“ Univerziteta u Beogradu i „Centar za studije SAD“, od septembra 2017. Cilj projekta je da na akademski način, kroz istraživanja i faktografiju, prezentuje istoriju odnosa dve države od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1882. do danas. Koristeći istorijske činjenice, želimo da pokrećemo i usmeravamo debatu u pravcu pronalaženja načina za korišćenje istorijskih lekcija u kreiranju budućnosti i za napredak odnosa dve države.

Tokom projekta, sproveli smo različite aktivnosti koje su bile usmerene ka ispunjavanju gorenavedenog cilja. Organizovali smo brojne debate širom Srbije, na kojima smo sa zainteresovanim građanima razgovarali o temi projekta. Takođe, uradili smo istraživanje među studentima u Srbiji, ispitavši njihove stavove i percepciju o odnosima Srbije i SAD.

Navedeno istraživanje pokazalo nam je da oko 80 odsto ispitanika smatra da su Srbija i SAD imali pretežno negativne odnose dosad, što je suprotno istorijskim činjenicama. Iako nam je jasno da ovakvu percepciju izazivaju događaji iz skorije prošlosti, smatrali smo važnim da sve činjenice o istorijatu odnosa budu stalno izložene i dostupne javnosti.

Zbog toga, početkom jula 2018. lansirali smo veb-sajt „Naša priča: srpsko-američki odnosi kroz vekove“ koji će graditi kolekciju interaktivnih sadržaja, i biti važan resurs za saznavanje i učenje o svim važnim istorijskim događajima i ličnostima koji su obeležili odnose dve države i naroda. Naš sajt se nalazi na veb adresi „www.nasa-prica.rs“.

Kako iskoristiti istoriju za bolju budućnost? 3
Foto: Telegram poslanika Mihailovića Vladi na Krfu (Izvor: Arhiv Srbije)

Ovim putem želim da otvorim poziv zainteresovanima koji žele da doprinesu našim istraživanjima, bilo kroz lični angažman ili kroz posedovanje arhivske građe koja bi još više osvetlila odnose dve zemlje u prošlosti.

Autor je predsednik UO CDDRI

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.