Kako ruski mediji pišu o protestima "Srbija protiv nasilja"? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Više hiljada učenika šetalo je u antivladinim protestima održanim u subotu u Beogradu pod sloganom „Srbija protiv nasilja“, javlja dopisnik TASS-a.

Učesnici demonstracija, organizovanih tačno mesec dana posle pucnjave sa brojnim žrtvama u jednoj od beogradskih škola, okupili su se na velikom skupu u blizini zgrade Narodne skupštine a potom marširali centralnim ulicama grada. Marš je završen u blizini zgrade predsedničke administracije, gde su demonstranti izneli svoje zahteve.

Na kraju organizatori su pozvali demonstrante da se mirno raziđu i obećali da će nastaviti da demonstriraju dok vlasti ne ispuni njihove zahteve.

Između ostalog, demonstranti traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Pored toga, demonstranti pozivaju na zatvaranje nekih medija, uglavnom provladinih, koji, po njihovom mišljenju, promovišu mržnju i nasilje, kao i na promenu rukovodstva svih velikih kanala, uključujući Radio-televiziju Srbije.

Tokom mitinga bilo je periodičnih poziva na ostavku predsednika Aleksandra Vučića.

Antivladine demonstracije pod sloganom „Srbija protiv nasilja“ održavaju se u Beogradu petu put zaredom, podseća Tass.

“Prvi skup je bio mirniji i smireniji, praktično nije bilo antivladinih slogana, ljudi su stajali u potpunoj tišini ispred zgrade Narodne skupštine. Kolona demonstranata je po drugi put blokirala most Gazela, sa druge strane reke Save demonstranti su zastali i uzvikivali zahteve za ostavkom vlade i predsednika. Naredni protest već je bio antivladine prirode”.

RIA Novosti pišu da su organizatori masovnog protesta protiv politike vlasti Srbije i predsednika Aleksandra Vučića pod sloganom „Srbija protiv nasilja“ zakazali sledeći skup za 11. jun.
Nema zvaničnih podataka o broju učesnika sinoćnjeg skupa dok opozicioni mediji, piše ruska agencija, izveštavaju o više od 19 hiljada ljudi.

RIA Novosti piše i o incident kada su aktivisti krajnje desnice napali čoveka koji je govorio engleski ispred Skupštine.

Pre najave završetka subotnjeg skupa, organizatori su rekli prisutnima da će sledeći protest biti održan „sledeće nedelje“.

RIA Novosti podseća da na kontramiting Vučića navodeći da je 26. maja “održan najveći skup podrške predsedniku Vučiću i vladi u pozadini protesta na trgu ispred Skupštine. Uprkos kiši koja je lila, prema provladinim medijima, okupilo se 200.000 ljudi. Kao što je prethodno obećano, Vučić je sledećeg dana podneo ostavku na funkciju lidera vladajuće SNP, na koju je potom izabran šef Ministarstva odbrane Miloš Vučević”.

Predsednik Srbije je, podsećaju, rekao da će od 28. juna početi da formira širok nestranački pokret građana u svetlu krize, „kako bi sačuvao zemlju“.

EurAsia daily takođe piše o sinoćnjim protestima uz napomenu da je srpski lider sredinom maja rekao da u Srbiji “neće biti nasilne promene vlasti, kao u Kijevu 2014”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari