Kastro najavio svoje povlačenje 1Foto: EPA-EFE/ARIEL LEY ROYERO

Generalni sekretar Kubanske komunističke partije Raul Kastro (Castro) pozvao je danas na „dijalog s poštovanjem“ između Kube i SAD, ali bez „odricanja socijalizma“ i dodao da se povlači iz političkog života. 

„Potvrđujem na ovom kongresu stranke volju za uspostavljanjem dijaloga s poštovanjem, novog oblika odnosa sa SAD, ne tvrdeći da se Kuba, da bi to postigla, odriče principa revolucije i socijalizma“, rekao Kastro na kongresu koji je označen kao istorijski, pošto obeležava kraj ere Kastrovih.

Raul Kastro (90) će vođstvo stranke u ponedeljak zvanično predati predsedniku Migelu Dijas-Kanelu (Miguel Diaz-Canel). Dijas-Kanel je ranije rekao da će na nastaviti sa istim smernicama partije.

Dijas-Kanel je inače prvi predsednik koji je rođen posle Kubanske revolucije 1959. godine.

Fidel i Raul Kastro su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspevajući da zadrže komunistički režim uprkos padu saveznika, Sovjetskog saveza.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016, u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba, gde je počela kubanska revolucija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.