Katar je iznenada sopštio da će Nemačkoj isporučivati gas 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Katar i Nemačka sklopili su ugovor o snabdevanju tečnim prirodnim gasom: dva miliona tona godišnje, od 2026. najmanje 15 godina. Stručnjaci vide ugovor sa Katarom kao deo rešenja – ali ne i kao spas od preteće nestašice.

Nakon dugih pregovora, katarski ministar energetike i izvršni direktor Qatar Energy Sad Šarida al Kabi, saopštio je u utorak (29.11.) da je sa Nemačkom sklopljen sporazum o isporuci tečnog gasa.

Energetski gigant Qatar Energy zaključio je ugovor prema kojem će gas biti prodat kompaniji iz SAD Conoco Phillips, koja će ga svojim specijalnim brodovima isporučivati do LNG terminala u nemačkom Brunsbitelu, rekao je Sad Šarida al Kabi.

Planirano je da se isporučuje do dva miliona tona godišnje, da isporuka počne 2026. i traje najmanje 15 godina, piše Dojče vele.

Rajan Lens, šef kompanije Conoco Phillips dodao je da će gas biti prodat raznim kupcima u Nemačkoj.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) nije želeo da komentariše konkretne detalje dogovora, rekavši da su ugovori stvar kompanija.

Al-Kabi je rekao da je to prvi dugoročni sporazum o isporuci tečnog prirodnog gasa Nemačkoj i da doprinosi dugoročnoj energetskoj bezbednosti Nemačke, ali i Evrope. „Ovo je konkretna demonstracija (…) naše privrženosti Nemcima“, rekao je ministar. Qatar Energy takođe pregovara sa nemačkim kompanijama o daljim isporukama gasa, objasnio je al Kabi. „Imamo dobre odnose sa nemačkim kompanijama i sa nemačkom vladom“, rekao je on.

Katar iznenadio

Vreme zaključenja ugovora iznenadilo je mnoge posmatrače. Kancelar Olaf Šolc (SPD) je doduše u prošlonedeljnom intervjuu rekao da kupovina tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Katara još nije sasvim isključena.

Međutim, ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) koji je još u martu otputovao u Katar, u okviru napora da se smanji zavisnost Nemačke od ruskog gasa, u oktobru je podstakao spekulacije da je dogovor propao. Katar „nije dao dobru ponudu“, rekao je tada Habek. Očigledno je između Nemačke i Katara, između ostalog, bilo sporno pitanje trajanja ugovora. Nemačka planira da bude klimatski neutralna do 2045. i trebalo bi da smanji potrošnja gasa najkasnije do 2040. godine.

Dopisnik ARD-a Ramin Zina je rekao da je „Katar diktirao uslove. Katar je hteo dugoročni ugovor i nije hteo da odmah počne sa iporukama. Upravo tako je to sada Katar i najavio. Katar može da diktira uslove jer ima mnogo onih koji žele gas iz Katara.“ On je takođe nemačkoj publici jasno rekao da su „Nemačka i Katar naredne dve decenije partneri u oblasti energetike“.

Tankeri iz Katara tek od 2026. godine

Dogovorene isporuke gasa iz Katara neće pomoći u snabdevanju nemačkih domaćinstava i industrije narednih zima. – jer će isporuka tečnog, prirodnog gasa u Nemačku početi tek 2026.

Andreas Šreder, energetski stručnjak u konsultantskoj firmi ICIS kaže da je to kasno. „Ako nemačka ne obezbedi dovoljne količine gasa po razumnoj ceni za 2023. moraće da se pređe na spot tržišta za LNG, što će nemačke kupce izložiti globalnim kolebanjima cena.“

Stručnjaci očekuju moguća uska grla u snabdevanju gasom, posebno naredne zime 2023-2024. Većina skladišta gasa mogla bi da se isprazni, posebno ako ove godine bude jaka zima. A neće biti dostupnog ruskog gasa iz gasovoda za uobičajeno prolećno punjenje skladišta.

Količine LNG-a koje Katar želi da počne da isporučuje za četiri godine će biti samo delić mozaika u snabdevanju Nemačke prirodnim gasom. Katar želi da obezbedi do dva miliona tona tečnog gasa godišnje – to odgovara oko 2,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

U Nemačkoj je prošle godine potrošeno oko 90 milijardi kubnih metara gasa, a čak i ako potrošnja u tekućoj i narednim godinama bude smanjena za 10 do 15 odsto ispod te vrednosti, LBG iz Katara može da pokrije samo tri do četiri odsto nemačke potrebe za gasom.

Mali Katar je gasni gigant

Odluka o sporazumu za Nemačkom mogla biti pokazatelj da Katar sada želi da poveća izvoz tečnog gasa u celini i zaključuje dugoročne ugovore. Nedavno je sklopljen i ugovor o snabdevanju sa Kinom – na 27 godina.

Katar je jedan najvećih izvoznika tečnog prirodnog gasa. Posle Rusije i Irana, ovaj bogati emirat ima treće najveće rezerve gasa u svetu. Najveće gasno polje na svetu Katar deli sa Iranom. A najveći deo izvoza iz Katara ide u Aziju, do sada prvenstveno u Japan, Južnu Koreju i Indiju.

LNG za Nemačku iz mnogih zemalja

Katar „nije jedini snabdevač na svetskom tržištu“, rekao je u utorak ministar ekonomije Habek. Treba kupovati ono što je najjeftinije na svetskom tržištu, dodao je on. „To uključuje Katar, ali on nije jedini izvoznik.“

Nemačka skladišta gasa su trenutno skoro popunjena. Ali tečni prirodni gas bi trebalo da bude „centralni blok za obezbeđenje snabdevanja energijom u predstojećim zimama“ rekao je Habek.

Poslednjih meseci su pre svega isporuke LNG-a iz Holandije, Belgije i SAD doprinele snabdevanju nemačkog energetskog tržišta.

LNG terminali u Nemačkoj, koji bi ove zime trebalo da počnu sa preradom tečnog gasa isporučenog u tankerima, imaće ukupan kapacitet od 25 milijardi kubnih metara gasa – i tako pokriju četvrtinu ukupnih potreba prirodnog gasa u zemlji.

Prve isporuke LNG-a iz Persijskog zaliva se se očekuju već u decembru ove godine – ali iz Emirata Abu Dabija, sa kojim je nemački energetski koncern RWE zaključio ugovor o isporuci 150.000 kubnih metara gasa. Međutim, i tim ugovorm se pokriva samo delić nemačkih potreba za prirodnim gasom. Zato je neophono sklapanje još mnogo ugovora.

Izvor: Dojče vele


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.