Kijev: Moskva će jednog dana platiti 1foto EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR), na istoku Ukrajine, pripremile su navodno 1.000 autobusa i vozova kako bi tamošnji stanovnici mogli da glasaju na parlamentarnim izborima ovog vikenda, što su oštro osudili zvaničnici u Kijevu.

Procenjuje se da 600.000 stanovnika, sa ruskim pasošem, iz DPR-a i Luganske Narodne Republike (LNR), regiona pod kontrolom ruskih separatista koji su u ratu sa Ukrajinom od 2014, imaju pravo glasa na izborima u Rusiji od 17. do 19. septembra, prenosi portal themoscowtimes.com.

Evropska unija je ove godine navodno tvrdila da Rusija ima za cilj da „de facto integriše“ oblast na istoku Ukrajine poznatu kao Donbas u Rusiju izdavanjem ruskih pasoša i organizovanjem lokalnih izbora u toj zemlji, tvrdnju koju je Kremlj odbacio.

Nosioci ruskih pasoša u DNR -u moći će da putuju u Rostovsku oblast u 825 posebno organizovanih autobusa i 12 vozova za glasanje, rekao je lider DPR Denis Pušilin, prenosi agencija Interfaks. On je dodao da će vlasti ublažiti pravila granične kontrole tokom perioda glasanja. Iz LNR još nisu potvrdili da li će slični autobuski aranžmani do ruske regije Rostov biti dostupni njenim stanovnicima.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba rekao je novinarima da Moskva „krši međunarodno pravo“ organizovanjem glasanja u istočnim regionima i na Krimu.

„Jedini status koji Ruska Federacija ima je okupatorska država“, rekao je Kuleba i dodao da će Moskva „jednog dana morati da plati“.

Osim ličnog glasanja, vlasnici ruskih pasoša iz Donbasa moći će i da glasaju onlajn putem portala javnih usluga ruske vlade. Rostovski region jedan je od sedam ruskih subjekata u kojima Centralna izborna komisija Rusije (CIK) prati elektronsko glasanje.

Birači u Donbasu prošlog leta učestvovali su u glasanju u Rusiji za reviziju Ustava – koji je predsedniku Vladimiru Putinu dao ovlašćenja da produži svoju vladavinu do 2036. Birači su i tada na sličan način organizovajim busevima prevozeni do biračkih mesta u Rostovsku oblast.

Uprkos niskim rejtinzima, očekivanja su da će vladajuća stranka Jedinstvena Rusija dobiti većinu glasova koji bi joj omogućili donošenje zakona u narednih pet godina.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.