Foto: Pixabay/12019

Sonda Čang’e-4 lansirana je s poligona Sičang na jugozapadu Kine. Neki stručnjaci procenjuju da će sonda za 14 dana stići do odredišta. Drugi kažu da će joj biti potrebno i do 27 dana. Ukoliko misija bude uspešna označila bi prvi put da su ljudi stigli na tamnu stranu Meseca koja je grublje konfiguracije od vidljive strane Meseca, prenosi HRT.

„Najveći izazov je uspostava komunikacije s tamnom stranom Meseca koja nije u dometu direktnih signala i nevidljiva je sa Zemlje“, kaže profesor Oujang Sihuan iz Kineske akademije nauka, glavni naučnik na projektu kineskog istraživanja Meseca. „Biće kao da smo gluvi i slepi“, kaže on.

Kina je u maju lansirala satelit Kuekajo koji će prenositi informacije između Zemlje i buduće sonde. Čang’e-4 trebalo bi da sleti u blizini južnog pola Meseca odakle će započeti istraživanje. Sonda nosi semenje za eksperiment uzgoja povrća u zatvorenim uslovima na površini Meseca.

Kina ima ambiciozni svemirski program koji uključuje sletanje rovera na Mars do 2020, izgradnju vlastite svemirske stanice do 2022. i slanje istraživačke misije na Jupiter do 2029.