Kina da "odlučno" traži od Rusije prekid rata u Ukrajini 1Foto: Shutterstock

Članice Grupe 7 pozvale su Kinu da odlučno traži od Rusije da prekine rat u Ukrajini, a istakli su i da na Tajvanu mora da se očuva mir i stabilnost.

U neuobičajeno oštroj poruci Kini, ministri spoljnih poslova članica Grupe 7 izrazili su zabrinutost da bi kinesko-ruski sporazum o „bezgraničnom partnerstvu“, potpisan pre invazije na Ukrajinu, mogao da umanji efekte zapadnih sankcija Rusiji, prenosi Politiko.

Ovo utoliko pre, kako se navodi, zbog toga što je Kina više puta ponovila da smatra da su te sankcije nezakonite i da će nastaviti sa normalnim trgovinskim aktivnostima sa Rusijom.

„Ohrabrujemo Kinu da, u skladu sa međunarodnim pravom, podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine i njene međunarodno priznate granice, kao i da od Rusije odlučno traži da prekine agresiju na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Kina se poziva da ne pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine, da ne potkopava sankcije koje su joj nametnute, da ni na koji način ne opravdava akciju ruske vojske i da ne učestvuje u manipulacijama informacijama i dezinformacijama, čiji je cilj da se legitimizuje napad na Ukrajinu.

Kako prenosi Politiko, u saopštenju se ne navodi kakve bi posledice eventualno snosila Kina ukoliko se bude ponašala drugačije od ovih zahteva.

Članice Grupe 7 su SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Kanada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.