Kina: Kineski narod nikad neće zaboraviti bombardovanje ambasade u Jugoslaviji 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kineski narod nikada neće zaboraviti „varvarski čin“ bombardovanja kineske ambasade u Jugoslaviji i nikada neće dozvoliti da se ovakva tragedija ponovi, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen.

U Beogradu je na današnji dan tokom NATO bombardovanja 1999. godine pogođena i zgrada ambasade Kine, kada je poginulo troje kineskih novinara, a više od 20 osoba je povređeno.

„NATO sebe naziva odbrambenom organizacijom, ali je ova organizacija u stvari mnogo puta prekršila međunarodno pravo, bezobzirno vodila ratove protiv suverenih država, podrivala svetski i regionalni mir i dovela do pogibije i raseljavanja velikog broja nevinih civila. NATO slepo teži apsolutnoj bezbednosti“, rekao je Liđijen na konferenciji za medije, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Dodao je da posle Hladnog rata, uz pet uzastopnih pokušaja širenja na istok „ne samo da nije uspeo da učini Evropu bezbednijom, već je i zasađeno seme sukoba između Rusije i Ukrajine, što je dovelo do ponovnog rata na evropskom kontinentu“.

Džao Liđijen je rekao da je Hladni rat odavno završen, a zajednička težnja ljudi širom sveta je mir, saradnja i unapređenje razvoja.

NATO na čelu sa SAD, istakao je, trebalo bi potpuno da napusti hladnoratovski mentalitet, da prestane da pospešuje blokovsku konfrontaciju i da ne stvara tenzije u Evropi, Azijsko-pacifičkom regionu, pa čak i u celom svetu.

SAD i NATO bi trebalo da preduzmu praktične akcije i da urade nešto za svetski mir, stabilnost i razvoj, istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.