Kina: Neki zapadni političari izazivaju nemire u Hongkongu 1Foto:Pixabay

Kineske vlasti saopštile su danas da neki zapadni političari izazivaju nemire u Hongkongu u nadi da će stvoriti poteškoće koje će ometati razvoj Kine.

Zvaničnik Biroa za pitanja Hongkonga i Makaa, kineskog tela zaduženog za odnose sa Hongkongom, Jang Guang, rekao je da su ti pokušaji bezuspešni jer Peking neće tolerisati mešanje spolja u poslove bivše britanske kolonije.

Jang je na konferenciji za medije rekao da neki ljudi na Zapadu primenjuju „čudnu logiku“ pošto tolerišu „nasilje“ dok kritikuju „marljivost“ policije.

„Njihova namera je da stvore problem u Hongkongu, da naprave da Hongkong bude problem Kini, da bi ometali razvoj Kine“, rekao je Jang bez pominjanja pojedinaca ili zemalja na koje sumnja.

Protesti u Hingkongu počeli su početkom juna protiv zakona o izručivanju zatvorenika Kini. Vlada je suspendovala zakon, ali su protesti nastavljeni sa nizom drugih zahteva.

Policija Hongknga je juče u više navrata bacala suzavac i ispaljivala gumene metke kako bi potisnula demonstrante koji su saobraćajnim znakovima i kišobranima blokirali ulice u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari