Kina poziva SAD da zaustave provokativne poteze u Južnom kineskom moru 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina je u sredu saopštila da je američki osmatrački avion RC-135 namerno ušao u kinesku vojnu oblast za obuku u Južnom kineskom moru 26. maja da bi obavio izviđanje.

Kina je poslala avione da prate i nadgledaju američki avion u skladu sa zakonima i propisima, izjavio je u sredu Džang Nandong, portparol Južne komande kineske Narodne oslobodilačke armije.

Odgovor je usledio nakon što su SAD nedavno optužile Kinu da je izvela „nepotrebno agresivan“ manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, za koji je kineski portparol rekao da predstavlja potpuno zanemarivanje činjenica i pokušaj obmane međunarodne javnosti.

„Snažno apelujemo na američku stranu da efikasno obuzda dejstva svojih snaga na liniji fronta na moru i u vazduhu i da se striktno pridržava međunarodnog prava i sporazuma o sprečavanju vazdušnih i morskih nesreća; u suprotnom, sve posledice koje iz toga proizilaze snosiće američka strana“, upozorio je portparol.

Kineska vojska je uvek u pripravnosti i odlučno će braniti kineski nacionalni suverenitet i bezbednost, kao i mir i stabilnost u Južnom kineskom moru, dodao je portparol.

Ranije u toku dana, kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je provokativne i opasne poteze SAD osnovnim uzrokom problema pomorske bezbednosti, jer su SAD često slale avione i brodove da izvrše izviđanje u blizini Kine.

„SAD treba odmah da zaustave takve opasne provokacije. Nastavićemo da preduzimamo neophodne mere da čvrsto zaštitimo naš suverenitet i bezbednost“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari