Kina preti odmazdom Velikoj Britaniji zbog oduzimanja licence njenoj televiziji 1Foto:beta/AP

Kina je danas zapretila odmazdom Velikoj Britaniji nakon što su njene vlasti oduzele licencu kineskoj državnoj televiziji CGTN.

Odluka britanske agencije o oduzimanju licence zasnovana je na tehničkim pitanjima, ali je ukorenjena u primedbama na ulogu kineske televizije u progonu kritičara vladajuće Komunističke partije Kine.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je britanska agencija Ofkom donela odluku na „političkim osnovama usled ideološke pristrasnosti, politizujući tehnička pitanja, ozbiljno otežavajući opstanak kineskog medija i teško narušavajući uobičajene razmene izmedju dve zemlje“.

„Pozivamo Veliku Britaniju da odmah prestane s političkom manipulacijom i da ispravi greške. Kina zadržava pravo da načini neophodan odgovor radi očuvanja legitimnih prava i interesa kineskog medija“, rekao je portparol kineskog Ministarstva Vang Venbin.

Vang nije naveo kako bi Kina mogla da odgovori, ali bi na udaru mogla da se nadje britanski javni servis Bi-Bi-Si, koji je u Kini dostupan jedino u nekim hotelima i stambenim četvrtima za strance.

On je naveo i da su Britanci sve vreme znali za povezanost CGTN sa vladajućom kineskom partijom i optužio London da primenjuje dvostruke standarde u regulaciji medijskog prostora.

„Britanska strana je za tu vezu jasno znala od prvog dana emitovanja CGTN u Velikoj Britaniji pre 18 godina. To što Velika Britanija sada dovodi u pitanje prirodu kineskog medija je čista politička manipulacija“, kazao je Vang.

Ofkom je u utorak objavio da je oduzeo licencu za emitovanje Kineskog globalnoj televizijskoj mreži (CGTN), satelitskom kanalu na engleskom jeziku, zbog nedostatka uredničke kontrole i veza sa Komunističkom partijom Kine.

Odnosi Londona i Pekinga su i pre odluke Ofkoma bili zategnuti jer je Velika Britanija nedavno odlučila da ponudi državljanstvo gradjanima Hongkonga, teritorije koju je predala Kini 1997. godine, a potom je i naložila britanskim kompanijama da iz lanca snabdevanja isključe robu proizvedenu prinudnim radom u kineskom regionu Sindjijang.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.