nensi pelosiFoto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Kineska vlada saopštila je danas da uvodi sankcije protiv američke predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi i njenih članova porodice u odgovor na “zlonamerne i provokativne postupke” zbog odlaska na Tajvan, saopštili su državni mediji.

Kineski minstar spoljnih poslova Vang Ji naveo je da se Pelosi “ozbiljno umešala u unutršnja poslove Kine, ozbiljno naškodila kineskom suverenitetu i teritorijalnom intergitetu, ozbiljno ugrozila princip jedne Kine i ozbiljno ugrozila mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”, navodi se u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si.

Kina smatra Tajvan svojom odmetnutom provincijom koja mora da bude ujedinjena sa kopnenim delom zemlje, ako je neophodno i silom.

“Pelosi je insistirala da ide na Tajvan uprkos ozbiljnoj zabrinutosti i snažnom protivljenju Kine. U odgovor na njene zlonamerne i provokativne postupke, Kina je odlučila da uvede sankcije za Pelosi i članove njene neposredne porodice, u skladu sa relevantnim zakonima Narodna Republike Kine”, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na kineskoj državnoj televiziji CGTN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.