Kineski i američki analitičari: Kina bi prvo mogla da izoluje Tajvan, ne mora da ga napadne 1EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Vojne vežbe Kine pokazuju da nema potrebe da Peking napadne Tajvan da bi ga stavio pod svoju kontrolu, već da umesto toga može da „uguši“ ostrvo tako što će da ga odseče od ostatka sveta, tvrde kineski i američki stručnjaci, piše Si-En-En.

Vežbe Narodne oslobodilačke vojske Kine (PLA), koje su zvanično počele u četvrtak, fokusirane su na šest zona koje u suštini okružuju Tajvan, čime se civilnim brodovima i letelicama ograničava pristup ovom području, pošto su snage izvele vežbe uz upotrebu bojeve municije i raketa.

Meng Ksiangking, profesor na Nacionalnom univerzitetu odbrane PLA, rekao je da su ova šest područja izabrana da bi se pokazalo kako Kina može da odseče tajvanske luke, napadne njegove navažnije vojne instalacije i spreči pristup stranim snagama koje možda mogu da priteknu Tajvanu u pomoć.

„Povežite šest područja redom u obliki omče, pri čemu je čvor omče u pravcu jugozapada“, rekao je Meng u intervjuu za državnu kinesku televiziju CCTV.

Komunistička partija Kine smatra demokratski Tajvan svojom teritorijom, podseća Si-En-En, iako nikada nije imala kontrolu nad njim. Ujedinjenje Tajvana sa kontinentalnom Kinom predstavlja okosnicu politike Kine i kineski predsednik Si Đinping nije odbacio mogućnost upotrebe sile da bi ostrvo stavio pod kontrolu Pekinga.

Meng je ukazao da je vežbama u severnim područjima uspešno odsečen Tajvan od Okinave, ostrva gde i Japan i SAD imaju značajan vojni arsenal. PLA je u južnim područjima pokazala da može da kontroliše Baši kanal, „jedini put za ulazak i izlazak iz Južnog kineskog mora“, rekao je. A u istočnim područjima, dodao je, kineske snage su pokazale da precizne kineske rakete mogu da prisile strane ratne brodove da se povuku iz tajvanskih voda.

„Ovo je opkoljavanje ostrva Tajvan bez presedana“, rekao je Meng.

Kina je saopštila da se vojne vežbe nastavljaju.

Vojne vežbe su počele nakon što je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi razbesnela Peking, posetivši prošle nedelje Tajpej da bi izrazila podršku za demokratiju na ostrvu.

Mapa sa šest područja u kojima se održavaju kineske vojne vežbe „očito predstavlja tačke koje Kinezi smatraju ključnim operativnim područjima za njihovo strateško zastrašivanje Tajvana“, napisao je na Tviteru Mik Rajan iz Centra za Strateške i međunarodne studje i bivši general australijske vojske, preneo je Si-En-En.

Komercijalni brodovi i letelice su upozoreni da se klone zona vonih vežbi, zbog čega su kompanije bile prinuđene da traže alternativne rute.

Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke pacifičke komande na Havajima, rekao je da blokada šest zona pokazuje da svako preuzimanje Tajvana može da počne sa strategijom izolacije.

„Vežbe su pokazale da blokada u konfliktu ne mora da zahteva konstantno prisustvo mornarice u blizini obale, već da brodski i vazdušni saobraćaj može da bude odvraćen pretnjama iz vazduha i raketama u znak podrške pomorskoj blokadi“, rekao je Šuster. „Vežbe ukazuju da bi Peking prvo izolovao Tajvan i pribegao vazdušnim i raketnim udarima u nadi da će slomiti političku volju Tajpeja. Skupa invazija je verovatno poslednje čemu bi Peking pribegao.“

On je rekao da se veliki deo onoga što je Peking demonstrirao dugo planiralo. Prema njegovim rečima, PLA će nastaviti da vrši pritisak na Tajvan, a mogao bi i da uputi poruku Japanu izvođenjem još vežbi ka severu ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.