Kirilo Budanov: Ukrajina dobija rat, puč za smenu Putina već u toku 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe izjavio je da veruje da je puč za smenu ruskog predsednika Vladimira Putina već u toku u Rusiji te da smatra da će rat verovatno biti gotov do kraja godine.

Govoreći za Skaj njuz general-major Kirilo Budanov rekao je da je „optimista“ u pogledu poraza Rusije, sugerišući da će gubitak dovesti do smene Putina sa vlasti.

To će na kraju dovesti do promene rukovodstva Ruske Federacije“, rekao je Budanov. Ovaj proces je već pokrenut“.

Na pitanje da li je u toku „puč“, rekao je za Skaj njuz: „Da. Sve ide u tom pravcu i nemoguće je to zaustaviti.”

To je moj posao, kaže Budanov. „Ako ne ja, ko će ovo znati?“ rekao je.

S druge strane, Gordon B. Dejvis, bivši zamenik pomoćnika generalnog sekretara odeljenja NATO za odbrambene investicije, kaže da ne misli da ćemo verovatno videti državni udar u bliskoj budućnosti“.

Teško je, smatra, govoriti o kredibilitetu takve verovatnoće. Trenutno ne pridajem puno poverenja glasinama.

Budanov je dodao da se od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, vojna taktika ruskih snaga nije promenila, uprkos tome što su se fokusirali na istočnu Ukrajinu.

Tačka preloma će biti u drugoj polovini avgusta“, rekao je on. Većina aktivnih borbenih dejstava biće završena do kraja ove godine. Kao rezultat toga, obnovićemo ukrajinsku moć na svim našim teritorijama koje smo izgubili,uključujući Donbas i Krim„, uveren je.

Predviđanje general-majora da će Rusija izvršiti invaziju ove godine – u vreme kada su drugi zvaničnici bili skeptični ispostavila se tačnom, primećuje Skaj njuz.

Budanov tvrdi da je Putin trenutno u veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju i da je veoma bolestan. Poslednjih godina bilo je mnogo spekulacija o Putinovom navodnom lošem zdravlju.

New Lines Magazine objavio je danas tvrdnje oligarha bliskog Putinu da je lider Kremlja veoma bolestan od raka krvi“. Na snimku do kojeg je ova publikacija došla, čuje se kako neidentifikovani oligarh navodno razgovara o Putinovom zdravlju.

On se dalje žalio da je Putin poludeo“ i tvrdi da je ruski predsednik imao operaciju zbog raka, neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.