Kitarović: Tuđman da nam bude putokaz 1Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je u Glini otkrila spomenik Franji Tuđmanu i poručila da je Hrvatska radi mira i budućnosti mnogo toga oprostila, ali ratne zločine mora istražiti i procesuirati.

„Radi mira i budućnosti oprostili smo mnogo toga, ali ratne zločine moramo istražiti i procesuirati, to je dug hrvatske države žrtvama“, rekla je Grabar Kitarović, prenosi Hina. Ona je istakla da svima u Hrvatskoj trajni putokaz treba da bude prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i založila se za razvojnu politiku kojom bi se zaustavilo iseljavanje i podsticao povratak iseljenih.

Čestitajući Dan grada, Grabar-Kitarović je rekla da Glina ima važno mesto u vojnoj i kulturnoj istoriji Hrvatske, a da je najvažniju ulogu mala u Domovinskom ratu. Na mestu bivšeg logora ona je otvorila Spomen sobu – logor Glina, poručujući da je današnji dan ispunjen zahvalnošću i ponosom zbog pobede i dostojanstvenog sećanja na žrtve.

„Jedan od najvećih srpskih koncentracionih logora, sa oko 2.000 zatočenika, bio je u Glini i strašno je zamisliti šta su sve oni preživeli, a ovde počinjeni zločini imali su sva obeležja zločina protiv čovečnosti, protiv ratnih zarobljenika i civila i protiv humanitarnog prava“, kazala je Grabar-Kitarović.

Pozvala je nadležne organe da istrajno istražuju odgovornost onih koji su naredili osnivanje takvih logora, kao i onih koji su njima upravljali i činili pojedinačne ili masovne zločine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kitarović: Tuđman da nam bude putokaz”

  1. „Ona je istakla da svima u Hrvatskoj trajni putokaz treba da bude prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i založila se za razvojnu politiku kojom bi se zaustavilo iseljavanje i podsticao povratak iseljenih.“ Koja kontradiktornost u jednoj rečenici…

  2. Titovi pioniri , Drugovi iz Hrvatske…. o srpskim – molim te lepo – koncentracionim logorima. Manipulisu javnoscu ko i ovi titovi pioniri iz prestonice SFRJ a povodom godisnjice Oluje, pretpostavljam. Drugovi iz BGD cute, ceka ih Buducnost Srbije sa drugovima iz hrvatske u sklopu severnoatlanskog vojnog saveza….
    Sve je to jedan veliki komunisticki koncentracioni logor baby, GULag *Josip Broz*.

  3. Bilo bi bolje da umesto Tudmana postavljaju spomenike Pavelicu bili bi originalniji. Tudman je samo sledbenik te ideje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.