Foto: EPA / Justin Lane

To je pravilo palo pod teretom optužbe da vrana vrani oči ne vadi, pod kojom su neke profesije sačuvale svoju hermetičnost. Novinarstvo nije. Američki list Volstrit džornal (WSJ) pod velikim je pritiskom oštrih javnih optužbi nekih drugih američkih medija da ne zastupa dovoljno čvrstu liniju prema aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kao što su neki drugi mediji, recimo CNN, na udaru samog Trampa i njegovih pristalica jer predsednika, navodno, podvrgavaju agresivnoj kritici, oslonjenoj i na lažne vesti, stavljajući se tako otvoreno na stranu njegovih političkih protivnika. Glavni i odgovorni urednik Volstrit džornala DŽerard Bejker već je postao poznat širom novinarskog sveta. On je priznao da ovakve optužbe nisu prijatne, ali je okupio svoje urednike i novinare i pozvao ih da u izveštavanju o američkom predsedniku ne napuštaju standarde objektivnog novinarstva, a ako se neko od njih sa time ne slaže posavetovao ga je da potraži posao na drugom mestu, recimo u NJujork tajmsu (NYT). U medijima su se pojavile vesti o pobuni u WSJ protiv novinarstva „neutralnog do apsurda“. Međutim, rekao je Bejker, nije WSJ napustio principe fer izveštavanja i objektivnog novinarstva nego su to učinili mediji kao što je NJujork tajms. Bejkerovo objektivno novinarstvo neki su videli kao neutralno novinarstvo kad mu navodno vreme nije, a njegov poziv redakcijskim kritičarima kao pretnju.

Da celu operaciju Volstrit džornal ne bi diskvalifikovalo suvislo pitanje: što objektivnost ili neutralnost ili blagost WSJ prema predsedniku smeta ostalim medijima ako ne smeta čitaocima Volstrit džornala, Fajnenšel tajms (FT) je otkrio, a NJujork tajms dalje proširio moguće prave razloge i nedopuštene veze između vlasnika WSJ i američkog predsednika. Volstrit džornal pripada kompaniji News Corporation čiji je vlasnik medijski mogul Rupert Mardok. Mardok je vlasnik i „21 Century Fox“, a Fox news je bio jedini među većim američkim televizijskim kanalima koji je tokom predizborne kampanje držao stranu Trampu. Elem, FT je otkrio da je Mardok za svoje dvoje dece iz trećeg propalog braka osnovao fondaciju sa imovinom od oko 300 miliona dolara na čijem je čelu niko drugi do Ivanka Tramp. Prema FT i NJujork tajmsu, Ivanka Tramp nije samo kćer nego osoba od najvećeg poverenja predsednika, a njen muž DŽared Kušner je Trampov ključni savetnik. Eto ga sukob interesa, jasan kao dan, tvrdi u svojoj kolumni u NYT DŽim Rutenberg inače neumoran u dokazivanju trenutka koji opravdava angažovano novinarstvo.

Dugim dokaznim postupkom Rutenberg minimizira dosadašnje dokaze o Mardoku kao najgorljivijem zagovorniku slobodnog tržišta i globalizacije i projektuje biznis-koristi koje Mardok želi da izvuče iz podrške protivniku slobodnog tržišta i globalizacije Trampu. Ta će korist biti realizovana tako da kazni CNN jer o predsedniku izveštava na način koji se Trampu nikako ne dopada. Naime, piše Rutenberg, Mardok je 2014. godine neuspešno pokušao da se domogne kompanije Time Warner čiji je CNN jedan deo. Da bi učinio i Mardoku i sebi, Tramp bi mogao da blokira namere kompanije AT&T da preuzme Time Warner i tako otvori put staroj Mardokovoj ambiciji. Dakle, zato je Volstrit džornal u izveštavanju o američkom predsedniku blag odnosno neutralan.

Svakako u saznanju da je sa stanovišta čisto profesionalnog novinarstva proaktivna pozicija NJujork tajmsa možda diskutabilnija nego distancirana pozicija Volstrit džornala, pomenuti DŽim Rutenberg tvrdi da postoji situacija kad novinari moraju izveštavati sa stavom pa makar se taj stav potpuno poklapao s stavom političke opozicije i išao joj na ruku: kad situaciju ocene potencijalno opasnom kakvom je on ocenjuje sada. Ipak ni on ne spori da se novinarstvo tada kreće neistraženim prostorom visokog rizika.

Svojevremeno je na stranicama lista Handelsblat rizike kretanja po ovom prostoru ocenjivao bivši glavni urednik listova Cicero i Fokus Volfram Vajmer. NJegov je zaključak da novinari mogu da podržavaju neku politiku, ali ni po koju cenu ne smeju da se identifikuju ni sa jednom. Da li su mediji koji kritikuju držanje WSJ uspeli u ovom žongliranju, znaće se tek post faktum.