Koje predmete možete uzeti iz hotelske sobe i da li možete biti optuženi za krađu? 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivenje, papuče i druge sitnice svakako mogu da se iznesu iz hotela. Ili ne? Turistički reporter objašnjava koje stvari možete spakovati bez kažnjavanja.

Budite iskreni: koliko često ste pakovali boce šampona i male hotelske sapune u svoj kofer kada ste napustili hotel? U nedavnoj anketi istraživačke kompanije OnePoll u ime „Ekspedije” 78 odsto Nemaca je izjavilo da su neke stvari poneli kući iz hotela. Na prvom mestu su proizvodi za ličnu negu poput šampona i regeneratora koji završavaju u koferima 56 odsto ispitanika.

Popularne su i koverte i hemijske olovke (23 odsto). Na trećem mestu su papuče sa 18 odsto, ispred čaja i kafe na četvrtom mestu (17 odsto). Nešto manje traže, ali ne i nezapaženo, ogrtači (14 odsto), šolje (6 odsto), ukrasi (4 odsto), prekrivači (3 odsto) i čajnici (2 odsto).

Ali da li je to zaista dozvoljeno?

Prvo jasna poruka: sa čisto pravne tačke gledišta, ne smete ništa da ponesete sa sobom iz hotelske sobe. Takođe ni gelova za tuširanje i sapune, niti šampone ili kreme. Strogo govoreći, svi su oni deo hotelskih sadržaja i namenjeni su za korišćenje tokom vašeg boravka.

Ali: u praksi, većina hotela zatvara oči pred ovim. Nakon što su predmeti već upotrebljeni, svejedno se moraju odložiti. Dakle, ovde nema problema.

Slična je situacija i sa papučama. Hotel ih ne može ponovo koristiti iz higijenskih razloga, tako da ih lako možete odneti kući. Neki hoteli nude i razglednice – kao pozdrav kući ili kao lep podsetnik. Možete ih uzeti i bez posledica.

Minibar se naplaćuje

Možete konzumirati bez oklevanja ako postoje čokoladice na noćnom ormariću ili jastuku ili jabuka na stolu u vašoj hotelskoj sobi. Ali ako su voće i grickalice u velikoj korpi sa raznim drugim kesama i dobrotama, možete pretpostaviti da je deo mini bara. I to se naplaćuje!

Jasno je i nedvosmisleno za veće predmete i predmete koji se stavljaju na raspolaganje drugim gostima – kao što su ogrtači, vešalice, peškiri, jastuci, suncobrani i budilnici.

Ako ga ponesete sa sobom, onda ste podložni krivičnom gonjenju. To čak može dovesti do prijave. Naravno, strogo je zabranjeno poneti i knjige, pribor za jelo, posuđe i predmeti za domaćinstvo.

Zar to ne treba posebno pomenuti? Neverovatno, ali da! Iz hotelskih soba navodno su već nedostajali dušeci, televizori i kompletna oprema za kupatilo. Inače, to često pogađa hotele čiji liftovi vode direktno do podzemnog parkinga.

O svom iskustvu je govorila i Anke Cimbal, portparolka Best Vestern Hotel Group. U poslednje vreme nije bilo većih krađa.

„Odavno su ljudi dolazili sa praznim koferima, a onda sa sobom nosili svu posteljinu. Sve dok gosti s vremena na vreme donose sapun, to nije problem. Uglavnom, možete se čak i radovati ako vas taj mali suvenir kasnije podseti na prijatan boravak u hotelu“, kaže portparolka.

Drugačije je sa peškirima i ogrtačima, dodaje, ne možete ih tek tako poneti sa sobom.

Njen savet: uvek pitajte na recepciji šta možete poneti sa sobom. Često možete kupiti kućni ogrtač, na primer, rekla je portparolka Anke Cimbal, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.