Koji znakovi ukazuju da bi Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje? 1EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV

Apokaliptični ruski nuklearni napad na Ukrajinu biće poslednji korak na razornoj „merdevici eskalacije“, upozorio je ekspert.

Pol Ingram iz Centra za proučavanje egzistencijalnog rizika Univerziteta u Kembridžu izneo je korake koje bismo mogli videti uoči hipotetičkog smrtonosnog lansiranja nuklearnog oružja.

On je dodao da kada jednom krenemo tim putem postaje sve teže vratiti se. On je to primetio nakon što je šef GCHK ser Džeremi Fleming izjavio da britanski špijuni pažljivo prate sva moguća ruska nuklearna kretanja.

Ingram je za The Sun Online rekao: „Nuklearni napad bez ikakvog upozorenja nije kredibilan ishod. Imali bismo upozorenja. Nuklearne rakete su tu prvenstveno kao sredstvo odvraćanja. Njihovo korišćenje je neverovatno opasno, i to ne samo iz očiglednih razloga. Možda neće dobro raditi. Oni su veoma destruktivni, ali možda nemaju željeni vojni ili politički uticaj. U vojnom smislu, to je kao skakanje sa litice.”

Eskalacija retorike

Poslednjih nedelja Putin je nastojao da pojača pretnje i jezik koji uključuje upotrebu njegovog nuklearnog arsenala. Samo ove nedelje, bombaški izveštaj je tvrdio da je Putin upozorio milijardera Elona Maska da će upotrebiti nuklearno oružje ako Ukrajina pokuša da povrati Krim.

A ranije ovog meseca, ruska vlada je unapredila nasilnog vojskovođu Ramzana Kadirova na poziciju generala, koji je zahtevao da Rusija lansira nuklearne bombe na Ukrajinu, piše N1 Hrvatska.

Takođe je postavio svog nemilosrdnog „generala Armagedona” Sergeja Surovkina za šefa oružanih snaga. Veruje se da je general, ozloglašen po nemilosrdnom bombardovanju Sirije, odgovoran za ovonedeljno neselektivno granatiranje civilnih ciljeva u Ukrajini.

Sajber napadi

Svakom nuklearnom napadu na Ukrajinu prethodio bi porast sajber napada na Veliku Britaniju, upozorio je ekspert.

Stručnjak za odbranu Edvard Lukas rekao je za The Sun Online da bi veliki sajber napad „mogao srušiti Nacionalnu mrežu“, što bi dovelo do haosa za samo nekoliko dana. On je upozorio da bi drugi sajber napadi mogli da ciljaju mobilne mreže, beskontaktne metode plaćanja i transportne veze.

Kretanje oko nuklearnih lokacija

Ruski arsenal taktičkih nuklearnih bombi čuva se u brojnim skladištima širom Rusije, objasnio je Ingram.

Veteran britanskih oružanih snaga, potpukovnik Stjuart Kroford, dodao je da Rusi neće moći da pomere svoje nuklearno oružje a da ne budu otkriveni. „Bojeve glave moraju biti prebačene u projektile ili u zalihe artiljerijske municije“, rekao je on za The Sun. „Moraju da budu izvedeni iz bunkera, Amerikanci će to videti čim se to desi. Ako Rusija rasporedi svoje nuklearno oružje, odmazda Zapada će biti brza i strašna. Rusija bi verovatno prestala da postoji kao država u svom sadašnjem stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.