Komšić nepoželjan i u Neumu 1Foto: EPA-EFE/FUAD FOCO

Na sednici opšinskog veća Neuma, tačno tri meseca od izbora Komšića u Predsedništvo BiH, doneta je odluka da se on u Neumu proglasi personom non grata, a za tu odluku ruku je diglo svih 17 odbornika u Općinskom veću Neuma, među njima i Ivan Stanković i Stipe Čapeta, koji su nedavno napustili Komšićev DF. Neum je, kako prenosi Hina, bio poslednja od većinskih hrvatskih opšina u BiH koja nije donela odluku da Komšića proglasi nepoželjnim jer je za hrvatskog člana Predsedništva izabran glasovima Bošnjaka.

Agencija podseća da je takvu odluku ranije usvojilo 25 hrvatskih opšina i pet županija, u Mostaru je organizovan protest protiv „nametanja“ Komšića Hrvatima na kojem je bilo oko 10.000 učesnika, a pokrenuta je i akcija #SejdoKomsic nije moj predsjednik.

U više hrvatskih centara u BiH su, kako se navodi, istaknuti plakati na kojima je precrtan Komšićev lik. Hrvati u BiH Komšića, „probošnjačkog političara hrvatskih korena“, upoređuju s bivšim komunističkim predstavnikom kosovskih Albanaca Sejdom Bajramovićem, „kojega je mimo volje toga naroda u savezno Predsjedništvo ugurao Slobodan Milošević“, prenosi Hina.