Komšić pozvao ambasadorku Slovenije na razgovor povodom navodnog Janšinog non pejpera 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Predsedništvu BiH danas je održan sastanak između savetnika člana Predsedništva Željka Komšića i ambasadorke Slovenije u BiH Zorice Bukinac povodom informacija da je premijer te zemlje Јanez Јanša u Brisel uputio „non pejper“, u kome se navodno pominje i mirno razdruživanje u BiH.

Premijer Slovenije Janez Janša negirao je informacije da, nakon što Slovenija 1. jula preuzme predsedavanje Evropskom unijom, planira da stavi na dnevni red određenu viziju „dovršetka raspada Jugoslavije“.

Mediji su objavili da je Janša u Brisel uputio „non pejper“ u kome se pominju promene granica, te, između ostalog, predviđa mogućnost i otcepljenja Republike Srpske, kao i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Janša je u negirao te tvrdnje.

„Poslednji put sam se sastao s predsednikom Saveta Evrope Šarlom Mišelom prošle godine. Teško da bih mu fizički mogao predati bilo šta u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurni portal“, naveo je Janša.

Dodao je da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali da se ovakvim napisima pokušava sprečiti taj cilj.

Informaciju o navodnom Janšinom „non pejperu“ objavio je portal Politicki.ba, a na osnovu tih informacija član Predsedništva BiH Željko Komšić danas je na razgovor pozvao ambasadorku Slovenije.

Komšić je potvrdio da je predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Јugoslavije.

Komšić je izjavio da je posle toga Pahor upitao – „Možete li se vi u BiH mirno razići?“.

Kako navodi Komšić, on i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući i srpski član Milorad Dodik izneo suprotan stav.

„Јeste, istina je“, kazao je Komšić za Federalni novinsku agenciju (Fena), potvrđujući da je slovenački predsednik postavio takvo pitanje.

Pahor se oglasio o ovom pitanju, navodeći da je zagovornik teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja BiH.

Ambasadorka: Politika Slovenije prema BiH nije se promenila

Ambasadorka Slovenije u BiH Zorica Bukinac izjavila je danas da se politika Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promenila i da njena zemlja podržava evropski put BiH.

Bukinac je posle sastanka sa savetnikom člana Predsedništva BiH Željka Komšića istakla da želi da se svi akteri što pre usredsrede na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Ambasadorka Slovenije pozvana je na razgovor u Predsedništvo BiH nakon što su se u medijima pojavile informacije da je premijer Slovenije Janez Janša u Brisel uputio „non pejper“ u kojem se navodno pominje i mirno razdruživanje BiH.

Janša je negirao informacije da Slovenija nakon što 1. jula preuzme predsedavanje Evropskom unijom planira da na dnevni red stavi određenu viziju „dovršetka raspada Jugoslavije“.

Mediji su objavili da je Janša u Brisel uputio „non pejper“ u kojem se pominje promena granica, te, između ostalog, predviđa mogućnost i otcepljenja Republike Srpske, kao i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Informaciju o navodnom Janšinom „non pejperu“ objavio je portal Politicki.ba.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.